Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så vill S satsa på skolan

Efter åtta år med den moderatledda regeringens skolpolitik är kunskapsutvecklingen i svensk skola den sämsta i hela OECD enligt Pisa-undersökningen. Sverige ligger nu under OECD-genomsnittet i alla ämnen.

Så var det naturligtvis inte tänkt, men resultatet är heller inte särskilt förvånande. Regeringen har gång efter gång prioriterat skattesänkningar framför nödvändiga investeringar i skolan.

Tomas Tobé (M), Anna- Karin Vernberg (M) med flera går nu ut och talar om behovet av mer stöd och tidiga insatser för elever. Dessvärre är det bara tomma ord. Det finns varken några sådana satsningar, eller resurser till detta i den moderatledda regeringens budget.

Sanningen är den att Tobé och Moderaterna så sent som i december röstade ner vårt förslag om mindre klasser och i stället valde skattesänkningar.

Dessutom kostar mindre klasser, och där har ju Moderaterna såväl ett ekonomiskt som ett ideologiskt dilemma. På deras stämma nyligen antogs nämligen förslag om ytterligare skattesänkningar på 35–40 miljarder, bland annat ett sjätte jobbskatteavdrag. Det talar knappast för ökade resurser på sikt.

Till skillnad från regeringen tänker vi socialdemokrater göra vad som krävs för att vända utvecklingen i skolan. Vi vill stärka skolan i grunden genom att:

• Investera i mindre klasser. Från förskoleklass till och med årskurs 3 ska antalet barn i stora klasser minska med upp till fem barn per klass. Läraren får mer tid med varje elev vilket är bra för såväl de elever som behöver mer stöd för att nå målen i skolan och de som behöver ha mer stimulans.

• Satsa på skickliga lärare för att öka kvaliteten i skolan. Vi vill genomföra en nationell samling för läraryrket – för att förbättra lärarnas löner, arbetsförhållanden och minska lärarnas administration. Ett exempel är vår nyligen presenterade förslag om kompetensförsäkring.

• Stoppa vinstjakten i skolan. Det måste bli ordning och reda i skolsystemet. Skolbolag ska inte kunna dra ned på undervisningens kvalitet i sin jakt på vinst. Resurserna till skolan ska användas i skolan – för att ge våra barn kunskap.

En socialdemokratisk regering kommer att välja skolinvesteringar framför skattesänkningar.

Marie Nordén (S) riksdagsledamot

Anna-Caren Sätherberg (S) ordförande för S i Jämtlands län

Peter Bergman (S) vice ordförande för barn- och utbildningsnämnden i Åre kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel