Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så vill vi i S lösa ungdomsarbetslösheten

Ungdomsarbetslösheten i Sverige är nu så hög att EU-kommissionen har beviljat krisstöd till ett antal regioner i vårt land. Det handlar om Jämtlands län tillsammans med Värmland, Dalarna, Gävleborg, Västernorrland, Skåne och Blekinge.

EU-parlamentet fattade i höstas beslut om att bevilja ett särskilt krisstöd till de regioner i EU där ungdomsarbetslösheten är högre än 25 procent. Förutom Sverige, går stödet till också exempelvis Portugal, Irland, Grekland och Spanien.

Ungdomsarbetslösheten i Sverige är i dag högre än när regeringen Reinfeldt tillträdde och i dag står 90 000 unga utan jobb. Här i Jämtlands län har ungdomsarbetslösheten stigit med 24,9 procent sedan den borgerliga regeringen tillträdde 2006.

Varför ser det så illa ut i Sverige? Varför befinner sig Sverige nu tillsammans med de så kallade krisländerna och inte bland de länder som vi annars brukar ha mycket gemensamt med, exempelvis Österrike, Danmark och Finland?

Jo, den svenska regeringen har en övertro på att skattesänkningar ska fixa jobben. Men jobbskatteavdrag, bolagsskattesänkning, restaurangmomssänkning och alla de andra skattesänkningarna – sammantaget på över 130 miljarder – har inte alls haft den effekt.

Det är uppenbart att regeringens politik inte fungerar. De ungdomar som har allra svårast att få jobb saknar utbildning. Ändå är det skattesänkningar som ska lösa ungdomsarbetslösheten. Vi socialdemokrater vill se en annan väg för Sverige.

Vi har avsatt medel i vår budget för att varje ung arbetslös ska erbjudas praktik, utbildning eller jobb inom 90 dagar.

• Vi vill införa utbildningskontrakt för att få unga att avsluta sin gymnasieutbildning.

• Vi vill göra yrkesintroduktionsjobb till en fungerande insats som ger unga nyanställda möjlighet att kombinera jobb med utbildning.

• Vi vill investera i fler utbildningsplatser på universitet, högskola och Komvux samt i yrkeshögskolan.

Trots rekommendationer från EU-kommissionen om att Sverige mer aktivt måste bekämpa ungdomsarbetslösheten, väljer regeringen att fortsätta i samma spår som tidigare. Inga nya idéer eller initiativ. Nu är snart två mandatperioder med en borgerlig regering till ända. När vi nu gör bokslut sticker ungdomsarbetslösheten ut.

Stefan Löfven har lovat att det första beslut en socialdemokratisk regering fattar är att införa en 90-dagarsgaranti. Varenda ung kille eller tjej ska erbjudas riktiga insatser från dag ett. Ingen ska någonsin börja sitt vuxna liv med att vara långtidsarbetslös.

Skillnaden i svensk politik står mellan fortsatta skattesänkningar, som visat sig ge dålig utdelning, eller aktiva insatser som garanterar våra ungdomar jobb, praktik eller utbildning inom tre månader.

Marie Nordén (S)

riksdagsledamot

Ylva Johansson (S)

riksdagsledamot, vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel