Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sabinas kalorifria sötsaker blev succé

Jamtli Julmarknad är verkligen lilla julafton för hantverk­arna i Östersund. Här får du snabbt ett kvitto på om dina alster faller kund­erna i smaken.

Sabina Sjölunds hantverk ser sannerligen ut att smaka gott.

Men det gör de garanterat inte. De är nämligen gjorda av garn.

På fredag är det invigning för vinterns begivenhet på Jamtli. Julmarknaden har blivit en angelägenhet för hela Mellannorrland, och i fjol var det 22 000 inlösta besökare under de tre dagarna. Det är ett gyllene tillfälle för hantverkarna att visa sina produkter för en större publik, och bland de 200 utställarna finns det både nybörjare och proffs.

En som redan hunnit bli proffs, fast hon egentligen är nybörjare, är 38-åriga Sabina Sjölund från Frösön. För andra året i rad ska hon sälja sina virkade sötsaker och gobitar på Jamtli Julmarknad. Hennes virkade dammsugare, chokladbollar och glasstrutar blev snabbt populära bland besökarna i fjol, och det är med spänning hon ser fram emot årets marknad.

– Alla barn var där för att klämma och känna på sötsakerna. Några blir väl besvikna för att de inte får ett smakprov, men då brukar jag säga att de räcker desto längre, säger Sabina Sjölund när vi träffar henne i pysselverkstaden hemma på Frösön.

Det var här framför datorn som hon kom på idén att börja virka sina kalorifria sötsaker.

– Jag såg några liknande saker på en websida för designprylar, men de var alldeles för dyra tyckte jag. Då kom jag på idén att tillverka egna, trots att jag aldrig hade virkat på allvar förut.

Hur lång tid tar det exempelvis att virka en glass?

– Ungefär 45 minuter. Nu har jag fått in snitsen och kan kolla på exempelvis tv samtidigt. Det är riktigt avkopplande, säger Sabina som vid sidan av hantverkaryrket har en tjänst som förskolelärare.

På Jamtli kommer hon få sällskap av kompisen Elin Folkesson, som också lite hastigt och lustigt blev hantverkare. Hon kom på idén att tillverka klassiska kakfat av gammalt porslin, och de passade ju alldeles utmärkt att servera Sabinas sötsaker på.

– Jag började med det här så sent som i höstas, hemma i tvättstugan i Digernäs. Sedan dess har jag varit på några flera marknader, och på Jamtli kommer vi att sälja set med både kakfat och sötsaker. Det kan passa som doppresent exempelvis, säger Elin Folkesson.

Vad hoppas ni på för inkomster under de tre dagarna?

– Att rädda upp julen i alla fall, säger de och skrattar.

Invigningen av Jamtli sker på fredag klockan 15, då bland annat forbönder från Hälsingland anländer efter en tio dagars lång resa. Under pompa och ståt blir det också utdelning av kommunens Guldstjärnor, hyllning av SM-medaljörer i mathantverk samt invigningstal av landshövding Britt Bohlin.

En nyhet för i år är att sju olika körer utmanar varandra i att smycka en gran så fantasifullt som möjligt i den traditionella Gran Prix-tävlingen.

Artikeln kommer från 100% Östersund.