Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Saepmie Welcomes "ska få folk att haja till"

Sida vid sida med fotbollscupen Conifa hålls kulturfestivalen Saepmie Welcomes. Yran-aktuella Jon Henrik Fjällgren är med och inviger på Stortorget.

Artisterna Slincraze och Maxida Märak, som bägge var med i Sveriges televisions ”Sápmi Sessions”, kommer till Östersund och kulturfestivalen Saepmie Welcomes. Samisk hip hop är bara en liten del av utbudet som festivalen erbjuder – som ett led i att bredda kunskapen om, och bilden av, samisk kultur.

– Samekulturen förknippas mycket med varg- och vindkraftsdebatt, och här i Östersund syns den sydsamiska kulturen väldigt lite, säger Jerker Bexelius, som är initiativtagare och något av en festivalgeneral.

Han hade länge brottats med frågan om just synliggörandet, och det var när det i höstas stod klart att Conifa world football cup ska hållas i Östersund, som han såg en möjlig form. I och med sitt arbete med fotbollscupen, insåg han hur idrotts- och kulturarrangemangen kunde gå hand i hand.

– Conifa blir som ett lok. Det är två separata arrangemang, som ändå är väldigt beroende av varann, säger Jerker och fortsätter:

– Jag hoppas att de här arrangemangen kan få folk att haja till

25-åriga Maxida Märak från Jokkmokk är DJ, skådespelare, manusförfattare, konstnär, jojkare, hiphoppare, musikvideoproducent, trubadursångerska och blue grass-artist. I SVT:s program ”Sápmi Sessions” gjorde hon i vintras låten ”Inget annat val” tillsammans med Aki med King Fari Band, där även exil-östersundaren Robin Cochrane ingår. Maxida uppträder torsdag 5 juni på Gamla Tingshuset.

Samma kväll uppträder även ett av festivalens lokala inslag: Halhta Tjalhta med Anna Kråik i spetsen. Bandet består även av Gustav Hylén, Lars Ericsson och Tomas Nyqvist.

Under lördagens invigningsceremoni får publiken, förutom Jon Henrik Fjällgren, även höra ett speciellt nyskrivet stycke:

– Jörgen Stenberg och Elina Israelsson uppträder med ”United in the game” som vi valt till officiell VM-låt, berättar Jerker.

Förutom konserter är Saepmie Welcomes program fyllt av föreläsningar, marknad och modevisning – där sydsamiska Denim Demon möjligen kommer att ingå.

Saepmie Welcomes, sydsamisk kulturfestival. 31 maj–7 juni. Fritt inträde på samtliga arrangemang. Invigning lördag 31 maj på Stortorget klockan 18.00.