Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säg inte nej till kapital som kommer utifrån

I Storlien ville ett företag i södra Sverige investera i 22 000 kvadratmeter handelsyta för några år sedan. Politikerna i Åre kommun kom med krav på att också bostäder måste byggas, varpå investerarna drog sig tillbaka och fann andra platser utanför Jämtland att investera på.

I Östersund vill Jernhusen bygga bostäder mellan Bangårdsgatan och järnvägen. Kommunen har i detta fall ställt upp som villkor att kontor (som det redan finns tomma lokaler till i Östersund) i så fall måste finnas i husens första våningar.

Skillnaden mellan kommunernas krav är hårfin – i Storlien ville man bygga handelsytor men måste bygga bostäder också, i Östersund vill man bygga bostäder men måste bygga kontor också.

Synpunkter har framförts om att marken måste saneras från oljor, med mera, och att buller från järnvägen och flyget är stora problem.

När det gäller Storsjö Strand-projektet på andra sidan järnvägen ser det inte ut att finnas några problem när det gäller buller från järnväg och flyg eller att marken där skulle behöva saneras från oljor från bilparkeringar och båtbottenfärger från den tidigare uppställningsplatsen för båtar.

Båtbottenfärger kan vara mer än 100 gånger farligare än DDT. Kontor verkar inte heller vara något krav för byggnation när det gäller Storsjö Strand.

Lyckas man hindra Jernhusens bostadsbyggande har Östersund gjort som Åre. Man har styrt bort kapital som inte finns i Jämtland. Ett kapital som kan ge åtskilliga arbetstillfällen under byggnadstiden, en trevligare miljö längs Bangårdsgatan, ett ökat kundunderlag för handeln i centrum, ökade kommunala skatteinkomster samt en ökad tillgång till bostäder och därmed en press nedåt på hyrorna i hela Östersund.

Östersunds kommun behöver lämna ett snabbt positivt svar och Jernhusen få ett om inte investeringspengarna ska hamna utanför Jämtland.

Bengt Swahn

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel