Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säg nej till fiskodling

I ÖP 14 februari fanns ett reportage från ett möte om fiskodlingar inom Strömsunds kommun där ÖP:s reporter deltog. Frågan är: Var vi på samma möte?

Annons

Som jag och andra uppfattade det så var kritiken massiv mot fiskodlingar. Det talades om föroreningar runt stränder vid Vedjeön, slambildningar och växtligheter av gräs vid byn Strand, något som aldrig tidigare förekommit. Nersmutsade båtar i Hillsand som man har svårt att rengöra.

Många av dem som deltog ville ha svar på vem som bär ansvaret om dricksvattnet blir otjänligt. Ingen av experterna i panelen kunde ge svar. Det som emellertid kom fram från panelen var de påstådda ekonomiska vinsterna och lögner om arbetstillfällen.

Fiskodlingens chef för Vattudalens Fisk AB, bekräftade att det var deras ansvar att ta vattenprover, inte länsstyrelsen.

När jag frågade varför verksamheten var så hemlig att man inte tillät pressen att granska verksamheten, var svaret att det fanns en rädsla för grupper som kunde göra skadegörelse.

Varken ekonomiskt eller personellt har denna etablering gett något positivt tillbaka till Strömsund och medborgarna. Man har tagit malmen, skogen, vattnet och vinden.

Nu ska andra länder ges möjlighet att tjäna pengar på våra sjöar. Resultatet blir ännu mera miljöförstöring som på sikt kan omöjliggöra att verka och bo kvar. Kommunen bör säga nej, likaså fiskrättsägare och befolkning.

De deltagande politikerna från S och C delgav inte mötet sin uppfattning i frågan. Vems sida står de på?

Göran Edman (RD)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel