Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säg nej till kilometerskatten

Annons

Statsminister Stefan Löfven (S) har under valrörelsen talat om skogen som Sveriges gröna guld och därigenom lyfter bioekonomins betydelse.

Med rätta tycker vi. Redan i dag tar bioekonomin en stor plats i vardagen för de flesta. Paketet du beställde via internet är förstås skyddat av en pappersförpackning, och de flesta klädbutiker erbjuder textilier där skog är råvaran. Nya skogsbaserade material växer i betydelse för exempelvis bilindustrin och kemiindustrin.

Med hänvisning till en rapport från Skogsindustrierna har Stefan Löfven fokuserat på de många nya jobb som kan växa fram. Rapporten visar att det kan skapas mellan 11 000 till 25 000 nya jobb i skogsnäringen till år 2020, under förutsättning att villkoren är de rätta. Ett område med särskild potential är ökad träförädling, bland annat genom ett ökat byggande i trä.

Även partierna inom Alliansen har på ett förtjänstfullt sätt lyft fram skogsindustrins betydelse för jobb, välfärd och klimat. Redan nu bidrar skogsnäringen med 200 000 jobb runt om i landet, ofta i områden som annars har en svag arbetsmarknad.

Skogsindustrin är sedan länge Sveriges största leverantör av bioenergi. Fordonsbränsle från skogsindustrins restprodukter kommer att vara en av flera växande produktgrenar de närmaste åren.

Ska skogsindustrin kunna infria de högt ställda förväntningarna förutsätter det politiska beslut i riksdagen som stödjer utvecklingen. En grundläggande förutsättning är att inte begränsa möjligheterna till ökat uttag av råvara från skogen. Det är positivt att såväl S som Allianspartierna framhåller den potential som finns att öka avverkningarna, med bibehållen miljösyn.

Nära 90 procent av skogsindustrins produkter säljs till marknader utanför Sverige. Det förutsätter att vi har goda konkurrensvillkor. Nya svavelregler som träder i kraft 2015 innebär en snedvridning av villkoren. Därför är det viktigt att alla som talat om kompensation till skogsindustrin för de ökade kostnaderna nu visar att man står fast vid sitt ord.

Skogsindustrin präglas av stora investeringar, vilket förutsätter långsiktiga villkor. Därför behövs en bred överenskommelse i energifrågan.

Nu när valrörelsen är över är det dags att överge prestigen och se till landets bästa. En energipolitik som består längre än en mandatperiod är avgörande för såväl långsiktig tillgång på baskraft som för möjligheten att öka produktionen av biodrivmedel från skogsindustrin.

För svensk industri är de långa avstånden en konkurrensnackdel. Detta kan motverkas genom effektiva transporter och fungerande infrastruktur. Det är därför avgörande att riksdagens ledamöter tar beslut om att tillåta tyngre lastbilar och säger nej till kilometerskatt.

Klimatutmaningen förutsätter att vi lyckas med övergången till en bioekonomi, där fossilt baserade produkter ersätts med förnybara produkter. Skogsnäringen driver tillväxt i världens bioekonomi. Dessutom bidrar vi till jobb i hela landet och till den gemensamma välfärden.

Riksdagens ledamöter kan med rätt beslut ge ytterligare växtkraft åt Sveriges gröna guld.

Carina Håkansson

vd Skogsindustrierna

Per Lindberg

ordförande Skogsindustrierna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel