Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sågen är redo att ta hand om virket efter stormen

Efter stormen Ivars skoningslösa framfart i länets skogar rustar sig nu sågverken för att ta emot allt virke. Enligt de preliminära uppskattningarna rör det sig om en volym motsvarande två års avverkning.

– Men vi känner oss väl rustade den här gången, säger Henrik Jönsson, vd för NWP och därmed högst ansvarig för Norrskogs såg i Hissmofors.

När stormen Dagmar drog fram över länet julhelgen 2011 togs sågverksbranschen mer eller mindre på sängen och fick drastiskt försöka anpassa produktionen för att ta emot virkesmängderna.

– Den här gången var vi bättre förberedda. Dels med lärdomar från den förra stormen, dels genom att vi genom bra väderprognoser blivit ordentligt förvarnade om vad som var på gång. Dagen innan stormen drog fram hade vi ett koncernledningsmöte i Norrskog och lade då upp en strategi för hur vi skulle agera. Redan efter nyår började vi ändra vår produktionsstrategi för att nu framöver kunna ta emot allt timmer.

Trots att stormen förvandlade många skogsskiften till rena slagfält och den väntande virkesvolymen väntas kräva stora insatser, verkar Henrik Jönsson förvånansvärt lugn inför uppgiften.

– Vi kommer att klara det här bra. Vi kommer att köra tvåskift och hålla produktionen igång under helgerna. Normalt sågar vi 120 000 kubikmeter, men får nog tänja lite på den gränsen. Den stora utmaningen blir lagerhållningen och torkkapaciteten. Under lagringen kommer vi att vattenbegjuta timret. Vi har tidigare provat att med hjälp av snökanoner lagra timret under snö, men nu återgår vi till vatten. Det är smidigare, berättar han.

Med allt virke som nu väntas in till Hissmoforssågen är råvarutillgången tryggad både det här året och en bra bit in på nästa år.

Normalt är timmerfördelningen vid den här sågen 60 procent gran och 40 procent tall, men den proportionen väntas nu bli rubbad.

– Den här gången drabbades tallbestånden hårdare än i tidigare stormar, förklarar Henrik Jönsson.

Samtidigt som man både vid Hissmoforssågen och andra sågverk nu tar sig an de stora timmervolymerna, gör man det med en from förhoppning att efterfrågan på sågade trävaror ska öka ute i världen.

Omkring 65 procent av allt som sågas går nämligen på export. Och lågkonjunkturen i Europa och i andra hörn av världen har under fjolåret satt sina spår.

– I Europa har det varit lite trögt, men i Nordafrika och främst då Egypten har det varit stabilt. Framöver hoppas jag att vi även kan komma in på nya marknader som exempelvis Indonesien och Thailand där vi börjat se en ökad efterfrågan, säger Henrik Jönsson.

På den inhemska marknaden har efterfrågan på sågat virke inte minskat lika drastiskt som i andra länder.

Fortfarande är också Norge något av hemmamarknad för NWP-koncernen.

– Norge är vår största exportmarknad både för sågat och hyvlat. Att vi genom hyvleriet i Hammerdal kan erbjuda nischade produkter, som exempelvis målad ytterpanel, är ett starkt kort. Förädling av det sågade virket är i dag en viktig strategi, säger Henrik Jönsson som sedan 2012 är vd för NWP-koncernen.

Redan som tonåring tog han steget in i skogsbranschen som plantsättare och efter studier och examensarbete på sågen i Hammerdal har han nått den här positionen.

– Ett spännande jobb i en gammal bransch som befinner sig i en förändringsprocess mot allt effektivare enheter. En intressant utmaning.

Men när sågverksdirektören behöver ladda batterierna söker han stillheten i havsdjupet som teknisk dykare på jakt efter gamla skeppsvrak.

– Då handlar det om äventyret och tystnaden. Ren och nyttig meditation.