Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sågverket i Sikås kommer läggas ned – Norrskogs vd: "Vi måste öka lönsamheten”

På tisdagen fick de anställda på sågverket i Sikås beslutet – sågverket kommer läggas ned. Men när det ska ske har ännu inte fastställts, enligt Norrskogs vd.

Annons

Sågverket i Sikås är ett av totalt tre sågverk Norrskog driver. Skogsägarföreningen har också ett sågverk i Hissmofors, Krokoms kommun och ett i Östavall, Ånge kommun.

Enligt Norrskogs vd, Olov Söderström, har Norrskog gått med förlust under flera av de senaste åren och genom att bland annat lägga ned sågverket i Sikås hoppas man kunna öka lönsamheten igen.

– När jag tillträdde som vd för ungefär sex månader sedan fick jag ett tydligt uppdrag att öka företagets lönsamhet. Ska vi också i framtiden kunna vara den aktör som kan skapa mest nytta för skogsägarna behöver vi ha en stabil ekonomi, säger Olov Söderström och fortsätter:

– Vi ser också att vi kan producera lika mycket på två sågverk som vi nu gör på tre. Det gör att vi sänker produktionskostanderna men också kostnader för investeringar och utveckling.

Varför blir det sågverket i Sikås som läggs ned?

– Vi har tittat på vad vi behöver göra för att öka produktionen på de olika verken. I Sikås skulle vi behöva bygga en ny panna, vilket blir väldigt dyrt. I Hissmofors och Östavall har vi möjlighet att öka produktionen med mindre investeringar, säger Olov Söderström.

Hur många anställda handlar det om i Sikås?

– Det är ungefär 35 anställda. Det här är jättetråkigt för de anställda och för Sikås och Strömsunds kommun. Det är vi väl medvetna om och vi kommer försöka arbeta tillsammans med facket för att ställa upp så mycket vi kan för de anställda, säger Olov Söderström.

Han berättar att personalen fick beskedet i dag och att det i dag också har inletts förhandlingar med facket. Det kommer också bli omkring totalt 15 nyanställningar inom sågverken i Hissmofors och Östavall, men hur de tjänsterna ska tillsättas är inget man börjat titta på.

– Det här är en del i ett större program där vi ser över verksamheten från stubbe till planka så att säga och vi hoppas kunna påverka lönsamheten positivt med åtskilliga miljoner per år.

Annons