Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Saker måste hända snabbt

Bristen på digital infrastruktur hem till familjen Eivor och Lars Frestadius i Sörviken, norra Jämtland, visar hur mycket jobb som återstår för att skipa rättvisa kring epitetet Hela Sverige ska leva.

 Det är bara en slogan, som alla politiska partier gärna ställer sig bakom i valrörelsetider, men i själva verket klarar ingen i nuläget att leva upp till alla löften.

ÖP:s fredagsreportage om telefoniproblemen i Sörviken med omnejd, är bara ett i en lång rad av liknande berättelser. Om hur Telia har skrotat sin kopparkabel. Och att ersättningsutrustningen för den nedlagda gamla fasta telefonin inte håller måttet överallt.

Folk har fått det sämre. I ett högteknologiskt Sverige har det alltså på jämtländsk landsbygd för vissa blivit sämre – inte bättre.

Det är en skuffelse. En skam för staten, regeringen, post- och telestyrelsen, för Telia och andra operatörer som inte tillsammans lyckats klara teknikskiftet utan som i stället gett många invånare lägre servicenivå.

Eivor Frestadius har haft konsultfirma men lagt ner på grund av för dålig digital infrastruktur. Bara det borde få nackhåren att resa sig på alla som slåss för tillväxt på landsbygden. Och hon och hennes man är långt ifrån ensam om problematiken.

I slutet av maj hölls ett välbesökt möte med Telias informationschef på Folkets Hus i Strömsund. Ämnet var identiskt: Dålig täckning och dålig ersättning av den fasta telefonin totalt sett efter Telias teknikskifte. Telias informationschef Björn Berg hade det hett om öronen – minst sagt.

Den kvällen var han självkritisk men så här ett halvår senare går det konstatera att det vi alla någon gång råkat ut för i telefon stämmer: "Telia var god dröj".

Inget har hänt på de sex månader som gått och alla som satt i Strömsunds Folkets Hus den försommarkvällen kan säkert skriva under på att problemen kvarstår.

Familjen Frestadius i Sörviken hoppas nu att fiberkabel ska räta upp situationen. Regeringen med IT-minister Anna-Karin Hatt, C, har också avsatt pengar för en fortsatt bredbandsutbyggnad, inte minst på landsbygden, men det geografiska området är stort, så det här tar tid.

I väntan på det borde därför operatörer som haft ett stort ansvar göra mer för att hjälpa de som nu fått problem. Om de är ett serviceföretag vill säga.