Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Saknar 100 miljoner

Det fattas uppskattningsvis 100 miljoner kronor för att landstingets ekonomi ska gå ihop.

Det preliminära underskottet för 2013 är minus 53 miljoner kronor, men obalansen är större än så. För att klara årets verksamheter inom budget saknas minst 100 miljoner kronor, vilket politikerna i landstingsstyrelsen fick redovisat för sig vid senaste mötet.

Anna Hildebrand (MP), oppositionspolitiker sedan Miljöpartiet lämnade majoriteten (Socialdemokraterna och Västerpartiet), anser att det krävs drastiska åtgärder.

– Det handlar om att vi i politiken tar strukturella beslut.

Vad innebär det?

– Det är att lägga ner några enheter om vi ska komma ner i ram. Det är den situation som den politiska majoriteten har försatt landstinget i genom att medvetet ha lagt en ofinansierad budgetplan 2014-2016.

Räcker det eller anser du även att skatten måste höjas?

– Om vi långsiktigt ska ha en fortsatt hög kvalitet i sjukvården så skulle det behövas en skattehöjning också. Så är det.

Anna Hildebrand kritiserar regeringen för att den inte ser att sjukvården är strukturellt underfinansierad och hon är också kritisk till systemet med kömiljarden.

Vilken regering vill du se efter valet?

– Jag hoppas på Miljöpartiet så klart. Jag tror att det bästa är MP och S.

Centern och Moderaterna har också riktat skarp kritik mot landstingets politiska majoritet för den bräckliga ekonomin och nu kräver de att förslag på åtgärder tas fram skyndsamt.

– Ekonomin måste saneras och skulle det visa sig att det inte räcker så kan väl jag också tänka mig att höja skatten. Men det är inte brist på pengar, det är brist på politisk styrning, säger Christer Siwertsson (M), oppositionsråd.