Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säkra mark för fast boende

Torsten Lind pekar på en fråga som är viktig för Åres utveckling. Eftersom Åre kommun är ett av få undantag i Norrlands inland med flera år av befolkningsökning gäller det att kunna tillgodose behovet av nya bostäder.

Att bygga nytt är en både kostsam och ofta långdragen process. Som påpekas gäller det att kunna producera bostäder i bra lägen som folk har råd att bo i.

I Åre by är förhållandena speciella med ett stort utbud av dyra bostäder, främst avsedda för fritidsboende. Dessa bostäder är oftast inte anpassade för fast boende personer som ska leva ett vardagsliv.

Därför startades under förra mandatperioden en inventering av kommunala och privata markområden lämpliga för byggande av bostäder.

Inventeringen resulterade i ett antal tänkbara områden, främst i Åre by med omnejd men också något läge i Järpen. De tänkta projekten kan komma att innebära lägenheter, kedje- eller radhus samt trygghetsboenden för äldre.

Centern fick i höst igenom ett förslag i kommunstyrelsen om att utveckla området kring Åre skola, ”Åre gamla brandstation” för byggande av permanentbostäder. Gärna som hyresrätter eller som kooperativa hyresrätter för att minska risken att det ska bli turistiskt boende.

Vår avsikt var att säkra upp mark i centrala byn för fast boende. Anledningen var att vi vill styra utvecklingen mot en mer levande och trivsam bykärna till glädje för både besökande och fast boende.

Det är nu den nya majoriteten S, M och MP som ansvarar för att slutföra det arbete som påbörjades under den förra mandatperioden. Behovet av prisvärda bostäder för fast boende är stort. Bordet är dukat med flera tänkbara områden för nya bostäder.

Nu är det upp till bevis för den nya majoriteten.

Daniel Danielsson (C)

oppositionsråd

Monica Henriksson (C)

ledamot kommunstyrelsen

Can Savran (C)

ledamot kommunstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel