Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sålde orent vatten – medvetet

Vattenbolaget sålde vatten till hälsocentralen i Järpen trots att provtagningar visat att det kunde finnas bakterier i vattenflaskorna.

Annons

– Barn som har känslig mage kan ha blivit sjuka, en sådan risk får man inte ta som företagare, säger miljöinspektören Amanda Hagerman.

Vattenbolaget i Åre AB har en fabrik i Ullån där man tappar vatten ur Åre kommuns vattentäkt i Englandsviken. Vattnet, som har certifierats som naturligt mineralvatten, är klassat som livsmedel och företaget måste följa gällande föreskrifter. Det innebär att företaget måste göra provtagningar som visa att vattnet är rent.

I ett par års tid har Vattenbolaget till och från haft problem med för höga halter av odlingsbara mikroorganismer. I mars 2008 lovar Vattenbolaget att inget vatten skulle levereras förrän det går att bevisa att det inte finns några höga halter av bakterier.

Men trots löftet delar företaget ut vatten på St Olofsloppet. Miljö-, bygg och räddningsnämnden förbjuder därför bolaget att sälja vatten. Tre månader senare upptäcker miljökontoret att bolaget trotsat beslutet igen och sålt vattenbehållare till Järpens hälsocentral.

I oktober 2008 åker miljöinspektören till vattenfabriken och upptäcker att en anställd tappat flera pallar vatten på förmiddagen.Nu anser nämnden att det är dags att ta till hårdhandskarna. Nämnden beslutar därför om ett vitesföreläggande på 50 000 kronor ska lämnas in till l änsrätten. Dessutom beslutar nämnden att man ska göra en åtalsanmälan.

Amanda Hagerman som är miljöinspektör påpekar att Vattenbolagets vd har varit samarbetsvillig men att han inte har gjort det han lovat.

– Det är allvarligt när man som företagare tar risken att skicka ut vatten som ibland kan ha för höga bakeriehalter, säger hon.

Amanda Hagerman påpekar att Vattenbolaget inte tagit de prover som krävs för att garantera att vattnet verkligen uppfyller kraven på naturligt mineralvatten.

ÖP har pratat med vd:n på Vattenbolaget i Åre AB, som inte vill lämna några kommentarer.