Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Salig blandning när Cantilena firar 50 år

I år det är 50 år sedan kören Cantilena tog ton för första gången. På lördag firas jubileet med konsert och fest.

Cantilena startades 1965 av Karl-Fredrik Jehrlander som ledde kören under 25 år. Sedan fem år tillbaka leds den av Jenny Michanek. Jehrlander själv kommer att delta som hedersgäst under firandet.

– När han startade kören var den liten, men den har växt genom åren. Det är populärt att sjunga i kör och vi har sett en ny generation körsångare komma till Cantilena, säger Jenny Michanek när ÖP besöker kören under en av de sista repetitionerna inför jubileumskvällen.

– Det har varit ett stort men kärt bekymmer att gräva i 50 års repertoar och välja ut låtar till konserten. En grupp personer ur kören har fått göra ett första urval av låtar, sedan har alla fått vara med och tycka till. Jag har valt ut den slutgiltiga repertoaren för att allt ska hänga ihop i programmet. Vi kommer att bjuda på allt från 1500-talsmusik till Beatles, U2 och jazz, berättar Jenny Michanek.

Genom åren har ett hundratal medlemmar deltagit i kören. Cantilena i dag består av ungefär 35 sångare.

– Cantilena var en av de första blandade körer som inte sjöng sakrala sånger. Många körer i stan är sprungna ur Cantilena, berättar Christer Hedlund som sjungit basstämma i kören i tio år.

På lördag kommer många tidigare medlemmar att finnas med i publiken under konserten.

– Vi har letat upp och bjudit in 200 personer som varit med i Cantilena genom åren, säger Christer Hedlund.

Konferencier för kvällen är journalisten Ann-Louise Rönestål Ek. Imitatören Anders Mårtensson kommer att ge röst åt olika kända svenskar som skickat hälsningar till kören.

Konserten hålls på lördag 17 oktober i OSD med start 16.00.