Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sälj inte till Rikshem!

Ta inget beslut om försäljning till Rikshem 17 mars! Rikshem har kuskat land och rike runt och köpt upp allmännyttan. Tack vare detta fick man i fjol pris som det svenska fastighetsbolag som haft högst totalavkastning 2012–2014, 10 procent på totalt kapital.

Var har dessa pengar kommit från? Från hyresgästerna givetvis! Nu har man köpt närmare 1 700 lägenheter av Östersundshem.

Nacka kommun har sålt fastigheter och skolor för 1,8 miljarder och Luleå 16 00 lägenheter och sju äldreboenden för 1,6 miljarder.

I Luleå fanns det många underligheter. Ingen annan än Rikshem fick bjuda på fastigheterna. Kommunens bostadsbolag fick inte sköta affären men gjorde en egen konsekvensanalys, som visade att Lulebo skulle förlora på affären.

Kommunstyrelsens ordförande och Rikshems vice vd Ilija Batljan, sedan långt tillbaka goda vänner, framträdde efter affärens genomförande på foto där de hjärtligt kramade om varandra.

Rikshem har fått kritik av hyresgäster och medborgare främst för renoveringar som lett till kraftiga hyreshöjningar. Just nu ligger Rikshem i tvist med Uppsala kommun om korttidsboendet Glimten, ett hem för barn med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Rikshem köpte fastigheten och sålde den vidare, varvid avtalet med Glimten sades upp.

Det har nu avslöjats att ledningen för Rikshem har ägnat sig åt privata fastighetsaffärer, vidlyftig representation och resor där anhöriga fått följa med.

Före jul fick därför vice vd Ilija Batljan (S-politiker) sparken, vd Jan-Erik Höjvall ska få sparken och ordförande Mats Mared har ställt sin ordförandepost till förfogande. Det har fått Värmdö kommun att stoppa en tänkt försäljning för 645 miljoner.

Det finns ingen anledning för Östersunds kommun att ge sig in i sådana här skumraskaffärer. Följ Värmdös exempel och ta ert förnuft till fånga innan det är för sent!

Inger Hultgren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel