Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säljer vapen med hopp om att få hem sonen

Vapensmeden Roland Bernd Graube har öppnad affär i Hällvattnet. Det är passionen för yrket och chansen att locka hem sonen Paul som ligger bakom beslutet.

Den 66-årige tysken Roland Bernd Graube har en lång yrkeskarriär som vapensmed bakom sig. Efter en lång utbildning hade han eget företag i Tyskland i över 30 år. Till Sverige kom han för sju år sedan och nu har han landat i Hällvattnet där han bor tillsammans med frun Hang. Det var genom vänner som de fick upp ögonen för huset i Hällvattnet. De fick totalrenovera huset innan de flyttade in, men nu när allt är i ordning stortrivs de.

– Jag känner mig fri, här trivs vi och är så lyckliga. Jag vill njuta av mina sista år, säger Roland Bernd Graube, som berättar att de odlar ekologiskt på gården.

Roland är egentligen pensionär, men har nu valt att öppna en affär på gården. I verkstaden finns maskiner för att tillverka och renovera vapen eller delar till vapen.

– Vapen är väldigt känsliga och ett väldigt farligt verktyg om de hamnar i fel händer. I Sverige finns det få vapensmeder och jag känner att jag måste göra något för säkerheten.

Sonen Paul ser ut att gå i Rolands spår. Han bor nu i Tyskland där han studerar till vapensmed. Det är också en av anledningarna till att Roland har valt att öppna affär i Hällvattnet. Han hoppas att sonen ska ta över verksamheten om några år.

Roland har haft ett tiotal kunder sedan starten.

– Ingen vet väl om att jag öppnat än, säger Roland som hoppas på många flera kunder framöver:

– Nu ska jag skaffa flera maskiner så att jag kan göra jobben snabbare och billigare. Ingen kund ska gå härifrån utan att ha fått hjälp. Jag har alltid en lösning. Jag gör bra jobb till bra pris för pengar är inte det viktigaste. Om en kund blir superglad betyder det mer än pengarna.