Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Salladen kan göra dig sjuk

Vi frossar i sallad – trots att den kan bära spår av salmonella och ehec.

Nu kör Danmark i gång en landsomfattande kampanj som ska göra danskarna bättre på att skölja bladen. Även i Sverige kan det vara läge att öppna kranen och plocka fram salladsslungan.

– Sjukdomsutbrott på grund av förorenade grönsaker har ökat stadigt, säger Niels Ladefoged Nielsen som arbetar med livsmedelssäkerhet vid danska Fødevarestyrelsen.

Vid åsynen av krispig grönsallad eller ett knippe exotiska örtkryddor är ehec, campylobacter och salmonella förmodligen inte det första du tänker på. Men Fødevarestyrelsen vill få matkonsumenterna att tänka om.

– Av de salladspartier som vi undersökt sedan 2009 bär fem–sex procent på salmonella och tre procent på campylobacter. Men om sallad sköljs ordentligt så reduceras bakterier med upp till 80 procent, berättar Ladefoged Nielsen.

Problemet finns även i Sverige. Hur många sjukdomsutbrott som osköljda bladgrönsaker faktiskt orsakar känner Livsmedelsverket ännu inte till. En svensk kampanj är inte aktuell men Mats Lindblad, Livsmedelsverkets smittskyddssamordnare, uppmuntrar oss att skölja. Några garantier för att det räcker finns dock inte.

– Det minskar risken, och mer än så är ju svårt att göra såvida man inte vill koka sin ruccola.

Fakta: Så här sköljer du salladen

Salmonella, ehec och campylobacter orsakar diarréer som kan vara blodiga, magsmärtor, illamående, kräkningar och feber.
Sjukdomarna kan även orsaka följdsjukdomar som ledbesvär. Ehec kan ge njurskador.
Både inhemska och utländskt odlade produkter kan bära på bakterier. Orsaken kan till exempel vara bevattning med smutsigt vatten.
Ett sätt att undvika bakterier är att skölja all rå mat – som sallad och kryddväxter.

1. Ta bort skadade blad
2. Skilj sallad från stocken och klipp örter från stjälken
3. Skölj blad under rinnande vatten
4. Låt bladen torka på rent underlag eller använd salladsslunga

Källor: Livsmedelsverket (TT)