Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sällsynta baggar i Strömsund

Nu är det bevisat. Det traskar omkring sällsynt ovanliga skalbaggar i Strömsunds kommun.

I området kring sjöarna Flåsjön och Ströms vattudal har de stuckit upp ur myllan. Man kan inte anklaga dem för att vara stora, bara några centimeter långa, men de finns där.

Den ene tillhör arten djupsvart brunbagge och den andre är den sällsynte aspbarkgnagaren.

Hela området har enligt länsstyrelsen en stor och skyddsvärd biologisk mångfald knuten till lövträd.

Aspbarkgnagaren har tidigare inte hittats i Jämtland sedan 1976 då en liten rackare dök upp i Bräcke kommun. Djupsvart brunbagge finns inte noterad i länet sedan mitten på 1940-talet i Ragunda kommun.

Båda arterna är riktiga soldyrkare och behöver rejäla lövskogar. Förr gick det bra, då skapades goda förutsättningar för lövskog vid återkommande storskaliga skogsbränder, vilket i dag helt upphört.

Fynden av baggarna i Strömsunds kommun har öppnat ögonen för områdets förutsättningar och värden.

Länsstyrelsen har därför initierat ett samarbete med skogsbolagen SCA och Holmen som är de största aktörerna i området. De bedöms ha ett stort ansvar för att behålla och gynna lövnaturvärden i det här landskapet och några av åtgärderna som föreslås i rapporten har redan vidtagits.