Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Salmonellasmittad björn påträffad

För första gången har salmonella påträffats i en brunbjörn. Björnen sköts av en jägare i självförsvar den 10 september utanför Örnsköldsvik i länet.

Det var vid enheten för patologi och viltsjukdomar i Statens Veterinärmedicinska Anstalt i Uppsala som proverna togs.

– Det är första gången som jag vet att vi påträffat salmonella i en björn, säger Henrik Uhlhorn, handläggare som skickat analyssvaret till länsveterinären i Västernorrland.

Det handlar om en 120 kilo tung björnhona. Salmonellan hittades i björnens tarmar. Hur den kommit dit är oklart. Man misstänker att björnen kan ha kommit i kontakt med smittan genom att besöka en plats där fåglar utfodras

Förutom salmonellan påträffades inga andra sjukliga förändringar. Och att laga till mat från ett salmonellasmittat djur, kräver god hygien. Det vill säga att där köttet skärs upp får man inte sedan lägga andra livsmedel innan skärbrädan diskats. Dessutom bör köttet vara väl genomstekt.

Läs mer på ST.nu


Jan-Arne Bäckström

060–197106

janarne.backstrom@st.nu