Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Salta däck ger timmerbilar problem

­Virkestransporter i norra Sverige drabbas ofta av blixthala däck. Det riskfyllda fenomenet uppstår när timmerbilarna först kör på saltade vintervägar och därefter fortsätter på osaltade.

Annons

– När man kommer från saltad väg och kör in på en väg där det är nysnö kan däcken bli som puckar. Det blir såphalt, säger en åkare till Piteå-Tidningen.

En undersökning som väg- och transportforskningsinstitutet, VTI, genomfört bland 200 åkerier visar att problemet uppstår tämligen ofta - framför allt i norra Sverige.I snitt uppgav förarna att de drabbades ett 30-tal gånger under vinterperioden.

– Vi har i nuläget ingen förklaring till detta, men det finns några hypoteser, säger Nils-Gunnar Göransson vid VTI, som tagit fram rapporten.

En teori är att det är vägsaltet i kombination med tallolja som fastnat på timmerbilarnas däck som gör däcken hala. Ett sätt att bli kvitt problemet är att avfetta däcken. Därför har en del förare med sig avfettningspreparat.