Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Salta däck ger timmerbilar problem

­Virkestransporter i norra Sverige drabbas ofta av blixthala däck. Det riskfyllda fenomenet uppstår när timmerbilarna först kör på saltade vintervägar och därefter fortsätter på osaltade.

– När man kommer från saltad väg och kör in på en väg där det är nysnö kan däcken bli som puckar. Det blir såphalt, säger en åkare till Piteå-Tidningen.

En undersökning som väg- och transportforskningsinstitutet, VTI, genomfört bland 200 åkerier visar att problemet uppstår tämligen ofta - framför allt i norra Sverige.I snitt uppgav förarna att de drabbades ett 30-tal gånger under vinterperioden.

– Vi har i nuläget ingen förklaring till detta, men det finns några hypoteser, säger Nils-Gunnar Göransson vid VTI, som tagit fram rapporten.

En teori är att det är vägsaltet i kombination med tallolja som fastnat på timmerbilarnas däck som gör däcken hala. Ett sätt att bli kvitt problemet är att avfetta däcken. Därför har en del förare med sig avfettningspreparat.