Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samarbetar för att säkra tågtrafiken

Nu skapar Östersund, Sundsvall och Trondheim en enad front i tågfrågan.

Sedan slutet av november är tågtrafiken mellan Jämtland och Norge avstängd vid Stora Helvetet, nära den norska gränsen. En stor banvall rör på sig och gör sträckan osäker. Tågtrafiken kommer att vara stoppad åtminstone fram till början av sommaren. Bussar ersätter mellan Storlien och Kopperå.

Nu vill kommunerna Östersund, Sundsvall och Trondheim att svenska Trafikverket prioriterar att undersöka säkerheten vid banvallen, och efter det gör de åtgärder som krävs för att trafiken snabbt ska kunna komma i gång igen. I ett brev till verket skriver representanter från kommunledningarna att järnvägen är viktig för regionen, både för besökare och för godstrafiken.

De vill också se att den beslutade elektrifieringen av Meråkerbanan på norska sidan skyndas på. I ett brev till norska samferdselsdepartementet skriver de att elektrifieringen bör prioriteras i Norges nationella transportplan 2014–2017.