Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samarbete över klubbgränserna ger dubbla länslag i klassiska 10-mila: "Jättehäftigt"

I fjol var länet tillbaka med ett lag i 10-mila efter flera års frånvaro. På skid-VM-stadion i Falun i helgen blir det dubbelt upp – både dam- och herrlag i Jämtland United.

– Jättehäftigt och jätteroligt att vi kan få i gång det igen, säger Niclas Lidström, en stark drivkraft bakom återkomsten i den klassiska och gigantiska orienteringsstafetten som i år lockar över 1 000 lag.

För fem år sedan hade länet två lag i herrstafetten, ett gemensamt samt ett eget för Östersunds OK. Men sedan försvann länet från startlistan i 10-mila fram till i fjol.

Något Niclas Lidström, utflyttad sportjournalist från länet som bland annat i många år var sportchef på Radio Jämtland och LT, ville ändra på. Hans upprop i fjol gav ett herrlag, klubböverskridande Jämtland United, som slutade på plats 220 av de 317 startande.

Från att tidigare ha varit ute och bevakat 10-mila, så var Niclas Lidström då för första gången med och sprang själv. Något han ville uppleva igen.

Läget att locka med ännu fler i år blev också bättre med 10-mila så långt norrut som Lugnet i Falun.

– Det krävs att någon tar tag i det. Vi hade tidigt en lista på 30 löpare, även damer, och konstaterade att det här ska vi klara, säger Niclas Lidström.

Förhoppningen var att även få till ett ungdomslag. Men där gick man bet den här gången.

– Synd, för det är ett häftigt arrangemang och skulle sporra fler ungdomar att vara med och tävla utanför länet. 10-mila är också ett bra sätt att komma i gång och träna tidigt, säger Niclas Lidström.

Målet att få till dam- och herrlag uppfylldes dock med råge. Intresset var till sist större än platserna i laget och en handfull herrar fick i tisdagens etapp av Frösö 5-dagars ha en extra uttagningstävling.

Det slutade med två blandade lag med löpare från fem olika länsklubbar, Östersunds OK, OK Storsjön, Frösö IF, Fältjägarnas IF, och Åsarna IK, samt Östersundsboende David Sundström, från Söderhamn. Se laguppställningarna här nedanför.

Målet för herrarna är främst att slå fjolårsplaceringen, men man räknar med att kapacitet finns för en placering ner mot 170:e plats. Men det viktigaste är gemenskapen och att ha roligt tillsammans.

– Liksom i fjol har vi hyrt en rejäl husbil där vi alla bor och dessutom sätter upp ett stort partytält intill där vi kan ladda och umgås. Där har vi också en stor skärm där vi kan följa både 10-mila och Melodifestivalen under kvällen. Det kommer bli en spännande natt, säger Niclas Lidström.

Han har också fixat annat för att öka samhörigheten mellan löparna från de olika klubbarna.

– Jag har beställt nya snygga tröjor med Jämtlandsflaggan som vi ska springa i.

Niclas Lidström har parallellt med planeringen för årets 10-mila börjat blicka längre fram i tiden. Att få med ännu fler löpare och även ungdomslag, men även lite andra idéer.

– Det kan bli tuffare nästa år då 10-mila går i Göteborg. Men vi har börjat titta på finska Jukolakavlen också, säger Niclas Lidström inför helgens orienteringsfest i Falun.

Jämtland Uniteds lag i 10-mila

Damer (med sträcka, ung. banlängd i km, och klubb), start lördag 14.15:

1. 7,8 Helen Hanstock, Östersund OK

2. 7,8 Marie Ohlsson, OK Storsjön

3. 8,7 Anna Westerlund, ÖOK

4. 4,8 Hanna Sunnerheim, ÖOK

5. 9,7 Erica Johansson, ÖOK

Herrar (med sträcka, ung. banlängd i km, och klubb), start lördag 20.30:

1. 13,7 David Sundström, Söderhamn

2. 13,4 Daniel Sjölund, Östersunds OK

3. 11,9 Ulf Lindqvist, ÖOK

4. 16,6 Hampus Lindblom, Åsarna IK

5. 5,8 Roger Krohn, Fältjägarnas IF

6. 5,8 Lars-Åke Larsson, ÖOK

7. 5,8 Niclas Lidström, Frösö IF

8. 12,6 Sven Norrman, Frösö IF eller Lennart Hamberg, Östersunds OK

9. 8,8 Björn Olofsson, OK Storsjön

10. 16,1 Anders Carnland, Frösö IF