Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samarbetet i Strömsunds kommun lyfts som gott exempel: ”Samarbetet är mycket värdefullt”

Tack vare ett framgångsrikt samarbete mellan kommunen, Arbetsförmedlingen, facket och det privata näringslivet har arbetslösheten bland unga och nyanlända i Strömsunds kommun minskat. Nu lyfter Delegationen för unga och nyanlända till arbete (Dua) samarbetet som ett gott exempel på Dua-dagen.

Samarbetet i Strömsunds kommun startade i december 2015 och har lett till att ungdomsarbetslösheten har sjunkit från 21 till 16 procent. Nu bjuds sex representanter in till Dua-dagen i Stockholm den 26 november för att dela med sig av sina erfarenheter och för att inspirera andra.

Dua arbetar på regeringens uppdrag för att minska arbetslösheten bland unga och nyanlända. Tanken är att det ska ske genom att kommuner och arbetsförmedlingen samarbetar, bland annat genom praktik och extratjänster. I Strömsunds kommun har ett sådant samarbete blivit mycket framgångsrikt.

– Vårt samarbete ger resultat, konstaterar Håkan Olofsson, sektionschef på Arbetsförmedlingen Strömsund, i ett pressmeddelande.

En praktikant kan i slutändan bli en ny kollega

Kate Beck, ordförande för Kommunals sektion i Strömsund, menar att Dua-samarbetet i kommunen bland annat har bidragit till att öka förståelsen för hur viktigt det är att ta emot praktikanter.

 – Vi ser redan idag konsekvenserna av pensionsavgångarna, många arbetsplatser går kort om personal. Därför är det viktigt att arbetsgivare och fack arbetar tillsammans. Till exempel med att lyfta hur viktigt det är att alla arbetsplatser tar emot praktikanter. Vi ser att våra medlemmar börjar få större förståelse. En praktikant kan i slutändan bli en ny kollega, skriver hon i ett pressmeddelande.

Även Thomas Lundström, som driver ICA Simonsons i Strömsund, ser många fördelar med Dua-samarbetet. Han har skapat ett lärlingsprogram i butiken som de senaste åren har tagit emot ett 20-tal personer för arbetsträning eller praktik.

– Samarbetet är mycket värdefullt och gör det enklare för mig att rekrytera, skriver han i ett pressmeddelande.

Mer läsning:

Krokom vann Bästa Tillväxt 2017 – så gick det för din kommun

Åre kommun vann pris för lyckad integration: ”Resultatet är strålande”

Ägarna till Shoppis utsedda till årets nyföretagare