Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sameby får rätt mot vindkraftbolag

För första gången någonsin har Jijnjevaerie sameby vunnit mot ett kraftbolag som vill bygga vindkraftpark. I dag föll domen i ärendet om Eons åtta snurror sydöst om Kälarne där samebyn har vinterbetesmark.
– Jag bara skrek. Sedan kallade vi ihop samebyn och hade gofika, berättar Marianne Persson.

Med kort varsel fick hon ihop 13-14 personer som träffades i Valsjöbyn och firade på fredagen.

Domen som Mark- och miljödomstolen lämnade i dag går emot det tillstånd som Miljöprövningsdelegationen i Västernorrland tidigare har gett Eon. Det gäller åtta vindkraftverk på Midsommarberget, fyra kilometer sydöst om Kälarne.

Domstolen går på samebyns linje och förklarar att den samlade påverkan av alla vindkraftparker blir för mycket. Denna park skulle ha legat längs flyttleden.

– Det var väldigt oväntat. Vi har 1400-1500 vindkraftverk i olika faser av planering inom samebyn och jag har kontakt med 20 olika bolag. Det här är första gången någon håller med oss, säger Marianne Persson som överklagat alla gånger SCA/Statkrafts stora parker i Östjämtland gått igenom i tillståndsprocessen.

Eons planer på åtta verk på Midsommarberget hänger ihop med en annan planerad park något längre österut, Högklippen. Den är mindre och är därför bara ett bygglovsärende hos Bräcke kommun som har godkänt parken.

Eon har förklarat att de bägge sitter ihop och ska samordnas i byggprocessen.

– Vi får hoppas att de samordnar nu också, säger Marianne Persson som tillägger att det mest otroliga i historien är att hon och hennes kollegor ensamma företrädde samebyn i domstolen.

– Vi hade ingen advokat. Vi hade inte råd med det. Vi har gjort det här själva.