Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sameby överklagar vindkraftsverk

Samebyn Jijnjevaerie har överklagat tillståndet för ett vindkraftverk på deras vinterbetesmarker. Under tisdagen hölls förhandlingarna i miljödomstolen i Östersund.

Jijnjevaerie sameby har överklagat att Eon vind AB har fått tillstånd att bygga vindkraftverk på Midsommarberget i Bräcke kommun. Berget ligger på deras vinterbetesmarker.

– Konsekvenserna blir så stora att vi måste motsätta oss, säger Marianne Persson som är ordförande i Jijnjevaerie.

Under tisdagen hölls förhandlingarna i Mark- och miljödomstolen i Östersund. Representanter från samebyn visade med bilder för att förklara för domstolen hur rennäring fungerar.

Marianne Persson har svårt att känna hur det gick under rättegången.

– Vi har vår urfolksrätt att bedriva vår traditionella rennäring. Ser de scenariot som vi ser det kan jag inte föreställa mig att det blir något tillstånd, säger hon.

Enligt Jijnjevaerie blir det omöjligt att för en vintergrupp renar att använda ett helt vinterbetesområde om tillståndet beviljas. Byn har heller knappt tid eller pengar att driva fler processer.

Marianne Persson tycker att det är ett systemfel och bristande lagstiftning att de ska bli satt i en situation så att de behöver respresentera sig själva i domstolen.

– Det är jobbigt att göra sånt här. Varken jag eller mina kollegor har någon utbildning kring det här, säger hon och syftar på rättegångsprocessen.

Domen kommer den 26 september.

Läs också:

Samebyn hoppas nu på internationell kritik

Landets största vindkraftspark byggs på renbetesland