Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samebyar ansöker om katastrofhjälp

Den milda vintern har ställt till stora besvär för renskötarna. Jijnjevaere sameby är en av många som nu tvingas ansöka om katastrofhjälp.

Dagliga regn och temperaturer runt nollsträcket har lagt en ishinna över stora delar av rennäringens vinterbetesmarker. För renarna blir konsekvensen svält eftersom de inte når ner till sitt bete.

Än så länge har cirka tjugo svenska samebyar ansökt om katastrofhjälp för att deras renar ska klara vintern och Jijnjevaere sameby med sitt säte i Valsjöbyn är en av dem.

Utifrån sina kontakter med samebyarna tror Sametingets rennäringskonsulent Sören Långberg tror att ännu fler kommer att tvingas söka hjälp innan vintern är över.

– Här i Västerbotten säger renskötarna att det var femtio år sedan de såg något liknande, säger han.

Sett till anmälningarna verkar Västerbotten och Norrbottens kustland vara värst drabbade medan det än så länge bara kommit en ansökan från Jämtland.

Under de kommande veckorna ska Sametingets tjänstemän besöka var och en av betesmarkerna för att bedöma om de ansökningarna kan anses vara befogade.