Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samebyar kräver ändring i lag om skyddsjakt

Samebyarna i Jämtland, Härjedalen och Dalarna skickar ett brev till regeringen där man kräver lagändring för att skydda deras renar mot rovdjur. Detta efter att Länsstyrelsen i Jämtland förlorade rätten att besluta om skyddsjakt på järv i december 2017.

I december 2017 beslutade länsstyrelsen om förebyggande skyddsjakt på 13 järvar. Förvaltningsrätten i Luleå upphävde då beslutet till följd av att länsstyrelsen överklagade till kammarrätten. Då valde Naturvårdsverket att dra in rätten att fatta beslut om skyddsjakt på järv för Länsstyrelsen i Jämland. Så här skrev Naturvårdsverket då i ett pressmeddelande:

"Mot den bakgrunden finns det skäl att inte delegera rätten att fatta beslut om skyddsjakt på järv till Länsstyrelsen i Jämtlands län i nuläget".

Till följd av detta har samebyarna i Jämtland, Härjedalen och Dalarna nu skickat ett öppet brev till regeringen där man ifrågasätter Förvaltningsrättens (och senare också Kammarrättens) beslut om att gå emot Länsstyrelsen i Jämtlands bedömning om skyddsjakt på 13 järvar. Samebyarna menar att beslutet går emot regeringens beslut om en maximal toleransnivå på 10 procent förluster av renar i samebyarna till följd av rovdjur. Såhär skriver samebyarna nu i ett brev till regeringen:

"All den kunskap och erfarenhet som finns hos Länsstyrelsens tjänstemän kastas bort! [...] Genom Toleransnivå-arbetet har Länsstyrelsens tjänstemän kunskap om detta, samt var den största risken för predation på ren av de stora rovdjuren sker. Genom att minska tätheten av rovdjur i dessa områden hade vi kunnat låta flera renar överleva, bli vuxna och finnas kvar i vår näring".

"När inte Länsstyrelsen kan vidta åtgärder som ska leda till en ökad överlevnad för små renkalvar enligt Riksdagens beslut, på grund av beslut i domstol så måste det till lagändring, eller nya lagar."

Samebyarna påpekar också i sitt brev att de nu kommer att vara tvungna att ansöka om skyddsjakt vid varje skadetillfälle, och för varje rovdjur. Något man anser är mycket tidskrävande.