Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samebyar nära kollaps enligt ny undersökning

Flera samebyar är på väg mot kollaps. Rovdjuren orsakar så stora skador att en del samebyar inte längre kan överleva.

– Det finns vissa samebyar i Jämtland som ligger risigt till. Där finns ett högt tryck av björn och oerhört många lodjursföryngringar, säger Mirja Lindberget på SSR, Svenska samernas riksförbund.

I fjol presenterade professor Öje Danell siffror på hur rennäringen påverkas av rovdjuren. Hans forskning visar att läget för rennäringen är akut. Samebyar har svårt att överleva när rovdjurstrycket är så stort.

Mirja Lindberget leder ett projekt som kartlägger rovdjurens påverkan på samebynivå.

I går presenterade hon projektet på Vargsymposiet i Vålådalen där forskare, politiker och tjänstemän samlats för att diskutera rovdjursfrågor.

Hon berättar att Öje Danell fått kritik för sina teoretiska uträkningar, men att hennes undersökningar visar att de stämmer.

– Tyvärr kan jag säga samma sak, att vi inte hotas utan är i en kollaps i flera samebyar.

Hon visar siffror på att rovdjur i en del samebyar tar uppemot 45 procent av renarna. Fem procent kan vi acceptera, menar hon. Slakten är nere i hälften av vad den potentiella slakten kunde vara.

Förvisso betalar staten ut rovdjursersättning men den är långt ifrån tillräcklig. Dessutom vill inte renägare leva på ersättningar, man vill ha inkomster från rennäringen.

Jörgen Jonsson, ordförande i SSR, påpekar att samebyarna länge har försökt få gehör hos politiker om att läget är svårt. Men responsen har varit svag.

– Man har aldrig lyssnat på samernas traditionella kunskap. Nu har vi satsat på att ha en heltidsanställd som jobbar med rovdjursfrågor.

Jörgen Jonsson vill i första hand ha ökade rovdjursersättningar, som hållit samma nivå i många år, men i ett längre perspektiv måste politikerna ändra toleransnivåerna för hur mycket rovdjur samebyarna ska tåla.