Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samebyn: "Det skulle förstöra alldeles för mycket"

Undrar ni vad samerna i området tycker om förslaget om en ny väg över fjället?

Här kommer besked i så fall:

– Vi är helt emot de här planerna, det skulle förstöra alldeles för mycket, meddelar Thomas Kristoffersson Kroik, ordförande i Voernese sameby.

I Kammarkollegiets utredning om vägen från 1970 konstateras att den berörda samebyn först varit negativt inställda till projektet (1964) men senare sett fler fördelar än nackdelar med projektet (1969) även om samebyn uppgavs inte vara helt enig. Även exempelvis Lantbruksnämnden bedömde då projektet som positivt för rennäringen.

– Men det där var ju för en hel generation sedan, det har gått väldigt många år efter det. Vi tycker att det här har blivit tokigt, eftersom ingen har pratat med oss om vad vi tycker i frågan, säger Thomas Kristoffersson Kroik.

• Varför är samebyn emot vägplanerna?

– Den skulle ju gå rakt igenom kalvningslandet, och vi ser ingen som helst vinst med det.

• Men skulle inte den här vägen kunna innebära kortare transportsträckor för er?

– Vi har redan vägar i området så det räcker, exempelvis de allmänna vägarna över Brännåker och Klimpfjäll. Dessutom kör vi fyrhjuling där vi inte kommer fram med bilarna. Det var ju annorlunda förr i tiden när Stekenjokkvägen inte fanns och samerna åkte skidor, men det har ju som sagt hänt mycket sedan dess.

• Har du själv läst förslaget till den nya översiktsplanen?

– Jo, jag har fått den hemskickad, och jag kan bara återigen konstatera att ingen har pratat med oss om vad vi i samebyn tycker i dag. Vi är eniga om det här, och det är bara att hoppas att det inte blir någonting av planerna, konstaterar Thomas Kristoffersson Kroik.