Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samebyns historia blir bok

Tåssåsens sameby vill bevara byns historia till eftervärlden. Det sker genom en egen bok som samebyn just nu planerar och som ska komma ut hösten 2011

Annons

Till det här bokprojektet begär man nu ett bidrag från Bergs kommun på 50 000 kronor. Hela projektet är kostnadsberäknat till 1,2 miljoner kronor.
– Bokens syfte är att förmedla kunskap om samebyns historia och de människor som har bott och verkat där. Kunskapen ska spridas både inom samebyn och till samhället utanför, skriver Nicklas Johansson, ordförande i Tåssåsens sameby, i bidragsansökan till kommunen och övriga tänkbara medfinansiärer.
Speciellt angeläget anses det vara att informera barn och ungdomar om den samiska historien. Därför kommer delar av boken att sammanställas till ett studiehäfte till skolorna.
Initiativet till boken har tagits av två kvinnor i samebyn.
I fjol tillsattes en arbetsgrupp med uppdraget att genomföra bokprojektet.
Boken kommer att omfatta 400 sidor och tryckas i 2 000 exemplar. Dessutom trycks 500 studiehäften med tillhörande lärarhandledning.
Intäkterna från bokförsäljningen är tänkt att avsättas till barn- och ungdomsverksamhet i samebyn.