Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samekultur på schemat fångar barnens intresse

Det var full fart i Tulleråsens bygdegård i går förmiddag när 38 barn i F–1-klasserna i Änges skola på ett lekfullt sätt fick lära sig mer om det samiska kulturarvet.

Annons

Under tre veckor vandrar utställningen Barnens rajd runt i Krokoms kommun. Först ut var Föllinge och sista anhalten efter Tulleråsen är Valsjöbyn i nästa vecka.

Barnens rajd, som finansieras av Arvsfonden och EU:s strukturfonder, är främst en kulturhistorisk lek för barn i åldrarna 6–12 år.

Men allmänheten har också chansen att besöka utställningen med bland annat miljöer från den tid samerna fortfarande använde sig av renen för att förflytta sig mellan sommar- och vinterland.

Utställningen visar både en sommarrajd och en vinterrajd med tillhörande redskap. Och det gick inte att ta miste på barnens entusiasm när de provade samiska dräkter, packa pulkor, klövja renar och inte minst att vara inne i en av kåtorna.

Det kastades självklart också lasso ute på bygdegårdens plan.

– Och det har jag testat tidigare. Det är jättekul, sa Viktor Ragnarsson, 7 år, från Ekeberg.

Utställningen har så här långt varit väldigt lyckad med massor av besök från förskolor och skolor i Krokoms kommun.