Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samer kritiserades för att inte komma till möten med politiker

Rennäringen och den samiska kulturens utveckling i Härjedalen var ämnena vid en paneldebatt i Funäsdalen i går.

Annons

Härjedalens politiska partier, förutom Vox Humana, hade radat upp sig längst fram i salen på Fjällmuseet i Funäsdalen, där även Svenska Samernas Riksförbund samt Sametinget fanns på plats.

– Jag är övertygad om att den samiska kulturen och rennäringen är en tillgång för området, inledde P G Idivuoma, Svenska Samernas Riksförbund.

– Det jag skulle vilja ha ett svar på är om rennäringen en belastning?

på denna fråga var rörande enig om att den samiska kulturen definitivt är en tillgång för området.

– Processen som handlar om sedvanerätten är en fråga som dock inte kan avgöras av oss på lokalpolitik nivå, menade Gottfrid Jonsson (S), kommunstyrelsens ledare.

– För mig som kommunpolitiker är det ett stort bekymmer att representanterna från samerna inte kommer till möten som vi kallar till. Att från det perspektivet då diskutera samefrågor är otroligt svårt. Vi har i dag från politiskt håll inte en enda dialog med Sametinget och då blir det otroligt svårt att hantera dessa frågor för oss, fortsatte han.

Sverigedemokraterna ger oss föga i dessa stora och svåra frågor, replikerade P G Idivuom.

– Men visst har vi en hel del att ta igen där en ömsesidig samverkan får bärkraft.

– Att komma med ett sådant lågvattenmärke som att säga att vi inte skulle kunna sitta och diskutera dessa frågor vid samma bord är ett påhopp jag hoppas slippa möta någon mera gång, svarade Lars Hermansson (SD).

Att samiska företagare sällan kommer på företagarträffar, var en fråga som bekymrade Lars Bygdén (FP).

Kvalitet eller kvantitet var en annan fråga som diskuterades.

Att utbyggnaden i Härjedalen är ett bekymmer för rennäringen där fjällsidorna fylls med fritidsboende och minimerar utrymmet för rennäringen, är ett problem för samerna, menar Torbjörn Rensberg, själv renägande same.

– Jag förstår gott att behovet att föra denna dialog är stort, sade Gottfrid Jonsson vidare.

– Här har vi en ekvation som blir en svår nöt för oss att knäcka, där både samer, markägare och turismen ska verka på samma områden.