Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samer och sömnlöshet – nordic light en solklar trend

Nordic noir är ju en trend, det har jag tjatat om förut - skandinaviskt svårmod kompat med ond bråd död säljer bra utomlands.

Ofta är det höstrusk eller vintermörker i de här böckerna, men även det nordiska ljuset kan skapa mardrömskänslor, som i Cecilia Ekbäcks senaste roman.

Midnattssolens timme heter Ekbäcks andra bok där hon låter sina karaktärer återvända till Svartåsen, någonstans i Lappland.

Berättelsen är både en spännande mordhistoria och en historisk roman. Och här det är alltså nordic light som gäller, solen går aldrig ner runt midsommar vilket gör det svårt för Magnus Stille att sova.

Året är 1856 och Stilles svärfar har skickat honom för att kartlägga området runt Svartåsen. Uppdraget är dock en täckmantel. Tre män har hittats mördade i en prästgård och en same påstås ha utfört dådet. Stilles uppgift är att ta reda på vad det är som har hänt, och han får med sig den unga svägerskan som retat upp sin far.

Tre får berätta – mineralogen Stille, egensinniga unga Louise och samekvinnan Biijá. Vi lär känna dem, deras tankar och synsätt.

Svartåsen ligger avlägset, ödsligt, och berget kastar sin skugga över byn, här verkar det finnas både övernaturliga krafter och dolda hemligheter av mer handfast slag. Det finns många konflikter mellan byborna, och mellan nybyggare och samer.

Cecilia Ekbäck är en god berättare, det är suggestivt och spännande – både människor, miljö och mordgåta fängslar.

Hon är uppvuxen i Hudiksvall, men bor numera i Kanada och skriver tydligen om svenska obygden på engelska. Att det fungerar så bra bör väl innebära en guldstjärna åt översättaren Ulrika Jannert Kallenberg.

Och möjligen är nordic light en nyare trend, gärna med den samiska urbefolkningen som exotisk krydda, som i fransmannen Olivier Trucs roman som kom för ett år sedan, där poliserna jagade sömnlösa över Nordkalotten.

Temat återkom även i Midnattssol – den etnokitchiga och mumliga svensk-franska serien som gick på SVT i höstas, om en rad brutala mord i Kiruna Och norrmannen Jo Nesbø spann på samma tema med samma titel för ett par år sedan... Det finns säkert fler exempel.

En solklar (!) trend, alltså.

RAGNA FAHLANDER

En spännande debut

Döden skriver på vid Slussen

Carl Tiberg

Heidruns

En debutant på litet förlag, det väcker nyfikenhet. Och visst blir det en spännande mördarjakt i en roman där staden Stockholm med dess arkitektur lyfts fram. Boken är den första i en planerad trilogi.

En äldre man bli knuffad nerför ett stup vid Katarinavägen, och kommissarien Charlotte Ekelöf inleder en utredning som blir komplicerad. Runt sig har hon en grupp poliser, karaktärer som säkert kan utvecklas i kommande böcker.

Mordet verkar till en början slumpartat, men en lapp med fågelläte i fickan på den döde tyder samtidigt på någon sorts planering. Det blir fler mord, och bakgrunden visar sig vara mörka hemligheter i det förgångna, en typ av övergrepp som är i högsta grad aktuella även i verkligheten.

Tibergs debut är lovande, men han är lite väl långrandig i sitt berättande, och tar om onödigt mycket. Hans intresse för konst, arkitektur och natur skiner igenom, vilket är trivsamt.

RAGNA FAHLANDER

Sirligt och sagolikt

Begrav dina döda

Louise Penny

Modernista

Med en sirlig och adjektivrik prosa skapar hon en sagostämning, Louise Penny. Dock pusslar författaren samtidigt ihop en spännande deckare. Det här är den sjätte boken i serien om den kanadensiske kommissarien Gamache - lite mörkare än de föregående jag läst.

Québec ärbittert kallt och Gamache bearbetar traumat efter en händelse som krävt flera liv. Han finner frid som amatörforskare, men i bibliotekets källare hittas en död man, en historiker som vigt sitt liv åt att söka efter kvarlevorna av Québecs grundare.

Den sagolika men morddrabbade byn Three Pines finns med i en sidohandling, Gamache skickar dit sin inspektör för att utreda om bistroägaren verkligen begått mordet han dömdes för.

Penny väver ihop de parallella handlingarna med varandra och med den hemska händelsen som traumatiserat Gamache - nog är det lite segt i början, men spänningen skruvas upp.

RAGNA FAHLANDER

Skatteflykt och schabloner

Gränslösa

Carolina Neurath

Piratförlaget

Lånebolaget Kritan har gjort goda affärer på att låna ut pengar till hög ränta till människor med svag ekonomi. De två grundarna vinner pris vid en företagsgala, men bara ett par dagar senare försvinner vd:n. Det visar sig att han blivit kidnappad.

Ekonomijournalisten Beatrice Farkas granskar bolaget, och kan bland annat avslöja att det finns planer på att flytta företaget utomlands, för att slippa betala skatt.

Carolina Neurath är ekonomijournalist på Svenska Dagbladet. Förra året debuterade hon med Fartblinda, som också utspelar sig i finansvärlden. Precis som förra boken känns historien tunn och förutsägbar och karaktärerna blir inte mer än schabloner. Nueraths artiklar är nog ofta mer spännande än hennes fiktion.

RAGNA FAHLANDER

Mord i lantlig idyll

Efter din död

Eva Dolan

Modernista

Kommissarie Zigic och inspektör Ferreira jobbar på hatbrottsenheten i Petersborough. De tillbringar den mesta av sin tid i storstadens mer slitna områden där kollisionen mellan olika grupper dominerar vardagen. Denna gång hamnar de ute på den engelska landsbygden, i rena Midsomer-trakten.

Dawn Prentice, en ensamstående mamma hittas knivhuggen till döds i sin bostad. På övervåningen ligger Holly, den svårt handikappade dottern som lämnats att svälta ihjäl. Zigic och Ferreira får jobbet då Dawn anmält trakasserier mot familjen, någon eller några är upprörda över att familjen fått bidrag för att handikappanpassa bostaden och köpa en bil.

I en granngård finns fosterbarn som ofta brukade hälsa på Dawn. Deras bakgrundshistoria blir en andra tråd i denna historia som stundtals blir lite spretig och stillastående. Inte lika stark som Dolans tidigare romaner.

PER ÅHLIN

Brödraskap och lojaliteter

Roslund & Thunberg

En bror att dö för

Piratförlaget

En fortsättning på författarparets första roman Björndansen som bygger på den verkliga storyn om militärligan. Björndansen berättade om hur en brödraskara uppfostras av sin far till att bli våldsamma bankrånare.

I En bror att dö för kommer äldste brodern Leo ut ur fängelset efter flera år bakom grindarna. Hans mål är inte att leva ett stilla Svensson-liv utan att begå det perfekta brottet och ta tillbaka delar av det gamla rånbytet som gömts undan. Men den här gången ska han inte blanda in sina bröder.

Det gör i stället kriminalkommissarie John Broncks för att komma åt Leo och det hela utvecklar sig till en tvekamp där brödraskap och lojaliteter spelar stor roll.

Kan läsas separat, men är bäst som en uppföljare till Björndansen.

PER ÅHLIN

Rappt om potensjakt

Blodmåne

Markus Lutteman

Bookmark förlag

En noshörning slaktas brutalt på Kolmårdens djurpark och förövarna försvinner med noshornet. Samtidigt festar den svenska rockstjärnan Rob Chasey hårt i NewYork, en framgångsrik turné är avslutad och det firas med besked.

Dagen efter befinner sig en rejält bakfull Rob i Sydafrika, slakten på Kolmården harsatt igång en händelsekedja som kommer att skaka om även i Vietnam och Kina.

Den skoningslösa jakten på noshörningar för att tillfredsställa ett asiatiskt behov av potenspulver är motorn i en överraskande rapp historia. Persongalleriet känns till en början aningen sökt men Markus Lutteman ror hem det på ett elegant sätt.

PER ÅHLIN

Polis som känns äkta

Nattmannen

Jörn Lier Horst

Lind & Co.

Författaren har en bakgrund som utredare vid polisen, så man kan nog utgå från att skildringen av kommissarie William Wisting och hans kollegors arbete är närmast dokumentärt.

Det här är femte roman nu finns på svenska. Det här är Lier Horst femte roman som nu finns på svenska. Nattmannen börjar mardrömslikt med att en kvinna på väg till jobbet upptäcker ett avhugget huvud, spetsat på en påle mitt i centrala Larvik. Hedersmord, är en teori – men det visar sig vara något helt annat.

William Wisting är en av de där litterära poliserna som känns väldigt äkta, långt ifrån någon stålman eller övermänniska. Bara en hårt arbetande polis. Lite kompliceras hans tillvaro av att dottern Line är reporter på Verdens Gang – som naturligtvis drar på ordentligt om det fruktansvärda mordet. Jag gillade Grottmannen och visst är Nattmannen en habilt berättad historia, men jag skulle önska att den hade gripit tag lite mer.

ANDERS WENNBERG

Klassiskt och spännande

Harlan Coben

Främlingen

Bookmark

Det är en klassisk intrig: Ett lyckligt par, ett par välartade barn och ett gott liv i en småstad i NewJersey, men den amerikanska drömmen slås på ett ögonblick i spillror.

Jodå, jag har både läst om det i romaner och sett det på film. Men ett klassiskt grepp fungerar i händerna på en skicklig författare som Harlan Coben. Här är det Adam Price som det handlar om. Han har allt, hustrun Corinne, två välartade söner och ett bra jobb. Men en dag möter han Främlingen som i stort sett säger: Du hade inte behövt stanna, hon fejkade graviditeten.

Det korta mötet blir inledningen på en tuff resa för Adam Price och hans familj. Dessutom visar sig Främlingen vara synnerligen aktiv. Det är ett smart upplägg med klara varningsflaggor för vad internet och sociala medier kan ställa till med. Den som tror sig vara anonym kanske inte alltid är det. Jag gillar hela upplägget och det är spännande, om än aningen klyschigt i vissa delar.

ANDERS WENNBERG