Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samerna och renen nära kollaps

Den svenska renstammen är så sargad av rovdjur att avelsbasen på sina håll helt har förryckts. Vissa same­byar förlorar 80 procent av sina kalvar varje år och så många som 50 000 renar mister varje år livet på grund av rovdjuren.

Det här konstaterar forskaren vidlantbruksuniversitetet i Uppsala, Öje Danell i en rapport.

Samtidigt konstaterar Professor Lars Jacobsson vid Umeå universitet att självmordstalen för sydsamiska män är uppseendeväckande höga och att den allt överskuggande orsaken är rovdjurens exempellösa härjningar bland renhjordarna.

Ingen av de tidigare regeringarna kan berömma sig av att ha löst det här problemet, men det är också först de senaste åren som problemen eskalerat. Aldrig tidigare har Sverige haft ett så stort antal rovdjur och därför borde den sittande regeringen ta tag i problemet. I annat fall hotas en hel näring, en hel kultur.

Strax före sommaren kommer professor Lars Jacobsson att lägga fram sin rapport om självmorden bland samerna. Lars Jacobsson menar att orsakerna till de uppseendeväckande höga självmordstalen bland sydsamiska män är flera, men att en av de största är det allt för stort antal rovdjur.

Renar som skulle ha slaktats och genererat pengar till företaget i stället går till rovdjuren. Rovdjursersättningarna räcker inte långt och han menar att detta krossar renskötarföretagens ekonomi.

I dag har samerna mer eller mindre resignerat. De känner sig misstrodda, har förlorat förtroendet för myndigheterna och tron på att komma till rätta med problemen i renskogen. Frustrationen och pressen att klara sig och sina familjers försörjning har blivit så stor att de samiska männen väljer repet eller bössan för att slippa ifrån sitt lidande.

En av orsakerna till de här problemen är att det saknas både erfarenhet av och kunskap om hur rovdjuren ska förvaltas. Det gäller både de beredande och de beslutande myndigheterna. När vi beslutar om förändringar inom jord och skogsbruk har vi kunskap att göra konsekvensundersökningar med bra träffsäkerhet, men alltså inte när det gäller rovdjuren.

Läget är akut för samerna och nu måste en utförlig konsekvensanalys genomföras av kunniga och erfarna personer så att vi får klart för oss konsekvensen av dagens rovdjurspolitik.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel