Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sametinget fick rätt – Ruvhten Sijtes stadgar strider mot lagen

Högsta förvaltningsdomstolen kommer inte att pröva Ruvhten Sijte samebys överklagande i en tvist med Sametinget efter att av samebyn antagna stadgar som reglerar rennäringen underkänts. Kammarrätten ansåg att stadgarna stod i konflikt med rennäringslagen.

Sametinget vände sig till kammarrätten för att stoppa registreringen av samebyn Ruvhten Sijtes stadgar, eftersom Sametinget ansåg att de strider mot lagen på vissa punkter.

Det är en mångårig konflikt inom Ruvhten Sijte, tidigare Tännäs sameby, som ligger till grund för processen. Det handlar om de nya stadgar som samebyns årsstämma beslutade om för fem år sedan.

Enligt de nya stadgarna måste renskötsel bedrivas i särskilda driftsenheter, all renskötsel utanför driftsenheterna tar samebyn ut en särskild avgift för.

Samebyn ville också införa stadgar om att renskötande medlemmar som inte utför gemensamma arbetsuppgifter inom samebyn antingen kan ersättas av en annan person eller helt enkelt uteslutas som renskötande medlem och kraftigt minska sitt reninnehav. Dessutom införa att bystämman ska kunna besluta om en person har tillräckligt med kunskap för att ta över renskötseln inom en familj.

Samebyn antog vid ordinarie bystämma 5 juni 2006 de nya stadgarna. Därefter begärde samebyn att Sametinget skulle godkänna detta för registrering, men Sametinget godkände inte stadgarna då de anser att de strider mot rennäringslagen.

Dock gick stadgarna igenom länsrättens krav för registrering i januari 2010. Sametinget överklagade domen i kammarrätten som i sitt domslut gav Sametinget rätt. Domen överklagades i sin tur av Ruvhten Sijte som ansökte om prövningstillstånd till Högsta förvaltningsdomstolen, som nu säger att ärendet inte kommer att prövas.