Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sametingets krav: Stoppa all mineralexploatering

Efter åratals arbete kunde Sametinget i plenum äntligen kunnat enas om en gemensam gruvpolitik.
Sametinget kräver bland annat stopp på all mineralexploatering och prospektering av Sápmi tills ILO 169 ratificerats av Sverige.

Det har tagit flera år att komma fram till en samsyn. Men Stefan Mikaelsson, som är ordförande i Sametinget, säger att en så viktig fråga måste få ta tid.

Ärendet klubbades igenom när plenum, som är det folkvalda organet i Sametinget, samlats på Copperhill i Åre för sammanträde i tre dagar.

– Det är ett väldigt starkt dokument som sänder signaler till regeringen och svenska myndigheter, säger Marie Persson i Landspartiet svenska samer.

När ärendet slutligen kunde ros i land blev ledamöterna lättade.

– Folk applåderade när den antogs. Det är inte så ofta det händer, säger en Marie Persson som har suttit med i arbetsgruppen som jobbat fram förslaget.

Eftersom den svenska gruvpolitiken är väldigt aggressiv behöver samerna visa hur man står. Det råder ju en prospekteringsboom i landet just nu och Sverige är det gruvvänligaste landet i världen menar Marie Persson.

Hon påpekar att det är inte bara samerna som blir drabbade av dagens gruvpolitik, det gäller alla som och lever i gruvområden. Marie Person tycker därför att det är viktigt att det ställs ökade krav på exploatörerna att de till exempel ska sanera markerna.

Ställningstagandet visar hur Sametinget vill att naturresurserna inom Sápmi ska hanteras och vilket inflytande samerna ska ha vid mineralutvinning samt vilka förändringar som krävs i lagstiftningen.

Marie Persson poängterar att Sametinget vill att varje enskild same, som har intressen i det området som ska exploateras, får rätt att tycka till. Det är alltså inte bara Sametinget eller samebyarna som ska ha veto.

Men dokumentet innehåller även ett krav på att all mineralexploatering och prospektering av Sápmi inte ska ske tills ILO 169 ratificerats av Sverige. Den här konventionen är ett juridiskt bindande dokument som FN antagit som bara handlar om urfolks rättigheter.

– I väntan på det så ska det vara stopp för gruvbrytning och prospektering i Sápmi, slår Marie Persson fast.