Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samhall i Änge läggs troligen ned

Det mesta talar för att Samhall i Änge med 45 anställda läggs ned. Därmed skulle en 32-årig epok gå i graven.

– Så blir nog tyvärr fallet, säger Håkan Omberg, personalledare på fabriken.
Se tv-inslaget ovanför artikeln.

Samhall är Offerdals största arbetsplats och en nedläggning skulle naturligtvis slå mycket hårt mot bygden. För de allra flesta anställda kommer från närområdet.

Tanken är att fabriken ska vara helt avvecklad före sommarsemestern.

Personalen informerades om planerna för två veckor sedan.

– Det är röda siffror eftersom orderingången viker och nedgången har varit speciellt märkbar under det senaste halvåret. Så beskedet är inte direkt överraskande.

– Och även om det är tufft tycker jag att de anställda tagit emot ledningens planer med fattning.

Håkan Omberg säger att Samhall minskar den industriella verksamheten över hela landet.

– Men det är självklart trist att även vi blir drabbade.

Och på Samhall i Änge görs bara industrijobb. Det handlar bland annat om legotillverkning av delar till permobilar, tallriksställ, stegar och långfärdsskridskor.

Permobil, som numera verkar på en internationell marknad men har sin bas i Timrå, har varit en av de allra största kunderna. Men deras försäljning i Europa har inte motsvarat förväntningarna.

– Däremot har Permobil framgångar i USA och Kina och där har man också satsat på nya fabriker för komponenttillverkning. Så konkurrensen är hård.

Håkan Omberg är 61 år och har varit anställd på Samhall i 32 år.

– Jag började som verktygsmakare i Östersund innan jag 1989 kom till Änge. Och i dag vet jag inte vad jag ska göra fram till pensioneringen. För alla som berörs av den troliga nedläggningen har ändå kvar sin anställning hos Samhall.

Samhall verkar nu överge Krokoms kommun för gott. Det är bara knappt ett år sedan som deras fabrik i Häggsjövik stängdes. Förklaringen var att enheten ansågs för liten för att kunna ha säkra leveranser.

– Det var åtta personer som sysselsattes i Häggsjövik och de flesta fick istället jobb i Änge, säger Håkan Omberg.