Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samhallanställda analyserar hushållssopor

Vad kastar villaägarna i Östersund i sina sopkärl? Det har nu undersökts av anställda på Samhall i Strömsund.

– Vi gick igenom 500 kilo sopor minutiöst, säger personalledaren Lars Andreasson.

Annons

En metod för att få information om hushållsavfallets sammansättning är att göra en plockanalys. Och via den får man reda på avfallets beståndsdelar och ett underlag för att bedöma vilka fraktioner som sorteras felaktigt.

– Vi har tidigare anlitat Sakab i Kumla. Men med hjälp av Samhall hoppas vi nu kunna göra dessa plockanalyser lite oftare. För det är fortfarande ett lärande, säger Ola Skarin, renhållningschef i Östersunds kommun.

Ett så kallat moderprov motsvarar en hel last från en sopbil. Lasset blandas ihop försiktigt och läggs ut i en lång sträng. Och sedan tas fem delprov på cirka 100 kilo vardera från olika ställen på avfallssträngen.

– Det är 21 fraktioner som plockas ut. Och de kvalitetssäkras genom att allt packas in i nya säckar. I våras gjorde vi samma sak åt Strömsunds kommun, säger Lars Andreasson.

Han konstaterar att det tyvärr är en hel del miljöfarligt avfall som hamnar bland hushållssoporna.

Främsta syftet med plockanalyserna är att utvärdera hushållens källsortering och skapa ett större intresse och intresse för dess betydelse.

Lars Andreasson slutar för övrigt som personalledare och säljare på Samhall 1 februari.

– Efter elva år på samma jobb vill jag göra något annat. Jag har dessutom en liten jordbruksfastighet, säger han.