Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samiskt på agendan när höstmarknaden drar igång

Åre höstmarknad lockar varje år omkring 20 000 besökare. Och som vanligt hittar besökarna bara utvalda produkter bland marknadsstånden.
– Vi tänker på hållbarhet. Så du hittar inte plastgrejer för tio kronor eller billiga mobilfodral. Men du hittar vällagad mat och hantverk av god kvalité som kan hålla en hel livstid, säger projektledaren Ola Bergqvist på Åre Destination AB.

Åre höstmarknad, som börjar på fredag och avslutas på söndag eftermiddag, har som vanligt några nya programpunkter. I år har begreppet jämtländsk mat breddas så att även den samiska mattraditionen och kulturen lyfts in i programmet.

– Vi ville göra det redan ifjol men vi hann inte få in det, berättar Ola Bergqvist.

På lördag kan intresserade bege sig till Thomassons gård där man kan få ta del av det samiska Åre förr och nu. NilsThomassons fotografier, filmvisning och föreläsning om en ung renskötarens vardag samt föreläsning om samiska kulturminnen står på schemat. Här ska även serveras rökt renkött och nybakat tunnbröd.

– Vi vill visa den jämtländska kulturen och då ska även den samiska kulturen finnas med, säger Ola Bergqvist.

Den lokala maten har ju alltid varit en viktig del i höstmarknaden. Nu ska även den samiska maten få plats men även de nya svenskarnas kultur får en given roll. Maträtter från hela världen gjorda på lokal mat från Jämtland är en spännande mix.

– Vi tyckte att vi skulle bredda begreppet jämtländskt.

Men höstmarknaden utspelar sig inte bara i Åre utan även i Duved. Bland annat har lokala konsthantverkare öppna verkstäder och försäljning i stationshuset.

Höstmarknaden innehåller massor av programpunkter och omkring 150 utställare. Många fler hade velat ta plats med sina marknadsstånd. Men arrangören säger nej om inte man kan sälja saker eller mat av god kvalité. Att Åre har lyckats så bra med sin marknad beror på att det finns ett så tydligt fokus på hållbarhet, tror Ola Bergqvist.

Trots att det utlovas en rätt så blåsig helg så tror Ola Bergqvist att det ska gå bra. Marknadsstånden ska förankras ordentligt och besökarna kan alltid värma sig genom att gå in till i butikerna eller Station Åre där flera aktiviteter arrangeras samt Holiday Club där det är mässa.