Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samlade pengar till hjärtstartare

Nu finns det en hjärtstartare även i Ytterhogdal. Bakom initiativet att köpa in en sådan ligger byns ungdomsgrupp.

Genom att sälja fikabröd på julmarknaden och vid majbrasan så har ungdomsgruppen inom Framtid Hogdal lyckats få pengar till en hjärtstartare som ska placeras i byns ICA-butik.

– Vi har fått in 7 500 kronor vilket var hälften av vad apparaten kostade. Resten har Axel Skoger hjälpt oss med ur den fond som finns, berättar Matilda Grip.

Ungdomsgruppen har jobbat målmedvetet med att dra in pengar och förutom att sälja hembakat så har de även arrangerat en brännbollsturnering.

Många har tyckt att de skulle satsa pengarna på något som känns mer aktuellt för dem själva men inom gruppen är de överens om att en hjärtstartare var ett bra val.

– Det var ju bara brandkåren som hade en och om de är ute på utryckning kan det ju behövas ändå, säger Wilma Nauman.

På tisdagen lämnades hjärtstartaren över till ICA-butiken.

– Jag tycker att de har gjort ett fantastiskt jobb. Vi får ju hoppas att den aldrig behöver användas men den är ändå bra att ha, säger Mario Johansson som jobbar i butiken.

För Axel Skoger så var det här hjärtstartare nummer 32 som han fanns med och placerade ut inom Härjedalen.

– Fantastiskt roligt att det var ungdomar som sökte bidrag, säger Skoger som är tacksam över att det kommer in så mycket pengar till hans fond vilket ger möjligheter att placera ut alla hjärtstartare.

Nu är kassan tömd för ungdomsgruppen men de har redan börjat planera för nya insatser.

– Egentligen skulle vi vilja ha välkomstskyltar vid infarterna till byn men det jobbar en annan grupp med. Då får vi kanske sikta på att göra något bra för ungdomsgården, säger Matilda Grip.