Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samlare i hela sitt liv - nu ska allt bort

Mynt, äggkoppar, plåtburkar, tändare och Oboy-förpackningar. Hans Erik Lundin har tagit vara på allt som kommit i hans väg, men nu ska rubbet bort.

1600 äggkoppar, 4000 tändsticksaskar, 300 ölburkar, 200 tomtar och 400 tändare. Det är bara en bråkdel av vad som ska auktioneras ut hemma hos Hans Erik Lundin på söndag.

– Det är lite som att sälja ut ett Mus-Olles, säger Daniel Höglund på Storsjöbygdens auktionsbyrå.

– Det finns mycket roliga grejer med kuriosavärde. Det unika är just helheten, att det är en orörd samling. Det är nästan lite synd att det ska skingras.

Framför allt tycker han att det är historierna bakom sakerna som är det viktiga. Många av prylarna har lokal anknytning, till exempel finns tändsticksaskar från alla lanthandlare i trakten och en förteckning över alla som dog i spanska sjukan i Bergs kommun.

Hans Erik Lundin har sparat på allt han kommit över. Det började när han var grabb och samlade på ettöringar. Just myntsamlingen har nog varit favoriten, men den sålde han redan förra året till Östersunds myntklubb.

Äggkoppssamlingen kom till genom att Hans Erik och grannarna bytte potatis mot just äggkoppar. Så har det flutit på, Hans Erik vet själv inte riktigt hur det gick till, men samlandet blev hans stora intresse.

– Jag har gått och tittat och placerat in någon ny pryl här och där, ställt i ordning allt. Så det är det fritiden offrats till, säger han.

Bland samlingarna finns flera prylar som Daniel Höglund beskriver som spektakulära och som han redan fått samtal om från samlare över hela landet. Till exempel tablettasken Hesa Fredrik och pillerburken från Munkens choklad. Där finns också tidtabeller till amerikabåtar samtida med Titanic.

En av gulklimparna är också Hans Erik Lundins gamla motorcykel – en Royal Enfield som han köpte ny 1951 när han var 17 år. Med den var han inkallad till militären. Självklart finns även inkallningsordern också kvar och ska auktioneras ut.

– Det har blivit en del brudar hemskjutsade på den från Fröjdholmen, säger Hans Erik.

För Daniel Höglund på Storsjöbygdens auktionsbyrå blir auktionen en fjäder i hatten. Det kommer att handla om 800 rop som han satsar på att klara av på sex och en halv timme. Han räknar med att det kommer komma mycket folk, men det är inte pengarna som är det viktiga.

– Det finns det något för alla, man kan få saker från en tjuga till tusenlappar, säger han.

Han visar upp något jag inte kan gissa vad det är. Det visar sig vara ett grinne för en get, gjort av renhorn.

– Det här är kulturhistoria. Om ingen vet vad det är så kommer det inte att finnas, säger Daniel.

När alla grejer är borta ska Hans Erik flytta till grannbyn. Kanske ska han då också ta sig ett glas av den osprättade konjak som har hängt med sedan innan andra världskriget. En av de få samlarobjekten som inte auktioneras ut. Barnen har inte heller sparat så mycket, de har bara valt ut varsin servis.

Är du nostalgisk?

– Nä, det är väl bara att se fan i vitögat, skrattar Hans Erik.

------------------

Auktionen sker på gården i Västnor på söndag klockan 11. Visning på lördag kväll och söndag förmiddag.