Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samlingspunkt för härjedalingar i Stockholm

Inför julen 1942 ville Rut Tegnander samla härjedalingarna i bekantskapskretsen för luciakaffe. En bra idé tyckte hennes vänner som i sin tur också bjöd in sina bekanta. När luciadagen kom hade 27 härjedalingar slutit upp på konditori Fatburen på söder.

– Härjedalens dag på Skansen 1947 är utan tvekan det största arrangemang som föreningen stått för. Skansendagen var något så stort att man satte in två extra tåg från Sveg till Stockholm. I samband med Skansendagen inbjöds giftaslystna Härjedalsungdomar att anmäla sig för att ingå äktenskap på Skansen. Georg Granberg, Funäsdalen skulle vara vigselpräst, berättar föreningens ordförande Alf Gunnerfält.

– Det var snällt av henne att ställa upp för det finns ju vanliga guider där men vi ville ju gärna att hon skulle visa oss runt och berätta lite eftersom hon är härjedaling, förklarar Gunnerfält som hade ett 40-tal medlemmar med sig på det besöket.