Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samma gamla visa om igen

Allt var som vanligt när landstingsfullmäktige i onsdags morse debatterade sjukvårdens usla ekonomi.

Den borgerliga oppositionen anklagade sina politiska motståndare för att stå tomhänta och utan lösningar inför ett fortsatt växande underskott.

Majoritetens svar lät som den raspiga LP-skivan som hakar i och förmedlar samma budskap om och om igen: För låga statsbidrag och det är regeringens fel.

Kanske kan det kännas tryggt veta att man kommit på rätt ställe när retoriken känns igen. Fast i grunden är det förstås en tragisk utveckling den som pågår inom Jämtlands läns landsting.

Ekonomin är ett sorgebarn. Minus 23,6 miljoner på årsbasis är nu plötsligt uppe i 38 miljoner.

Inför det ville landstingsrådet Harriet Jorderud, S, att fullmäktige reviderade budgetmålet från noll till just minus 38 miljoner – ett nollresultat är inte längre relevant.

"Det är att ge upp och sänder fel signaler", tyckte Thomas Andersson, C, och om det är det väl bara att hålla med.

Men fullmäktige röstade ja och landstingsrådet fick som hon ville.

Däremot hamnade Harriet Jorderud i skamvrån när det gällde en annan begäran. Hon hade fräckheten att av fullmäktige vilja ha fri lejd över vad landstingsstyrelsen uträttat så här långt när det gällde ekonomin.

Men då mullrade det. Ansvarsfrihet utkrävs och ges för varje verksamhetsår – aldrig däremellan och landstingsrådet tvingades gå upp och skamset dra tillbaka sitt eget yrkande.

Frustrationen lyste annars igenom hos de flesta debattörer när förlustmiljoner och pensionsskuldsmiljarder, (2,5), stod i centrum. Men den skulden är så stor att vi tar den en annan gång...

Per Hansson