Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samor hyllar skidskyttet

Efter att konstnären Lennart Samor gjort en målning inspirerad av publiken på skidskytte-VM föddes idén att göra en hel utställning på temat.

– Jag ställde ut hos Lars Bolin och hade med den målningen där. När vi hade pratat om att göra en utställning började jag skissa och pratade med Lars, berättar Lennart Samor.

De kom fram till att utställningen inte skulle visas på Lars Bolins galleri, utan på något hotell i Östersund.

– Utställningen vänder sig främst till de som tävlar. Galleriet får komma till dem i stället, menar Lennart Samor.

I helgen öppnar utställningen på Clarion hotell i samband med att världscupen i skidskytte drar i gång.

– Det är kul att måla sportmotiv. Det är mycket rörelse och kraft och åkardräkterna gör att jag får använda starka kulörer.

Som förlaga har Lennart Samor använt fotografier.

– Jag har varit noga med att man inte ska kunna identifiera åkarna. Men de har varit bra att titta på bilder för att se teknikmässigt hur de åker och hur musklerna spänner sig i olika lägen.

– Jag målar inte av bilderna. Det är målningar som skildrar skidskytte, inte fanbilder av åkarna, säger Lennart Samor.

Intresset för skidåkning kommer från Lennart Samors barndom då hans föräldrar hade husvagn på Lugnet i Falun.

– Jag fick se Gunde Svan och de andra stjärnorna på nära håll. Skidåkning generellt sett har en varm koppling till min barndom.

Två av målningarna kommer att finnas i skidstadions Hall of fame under världscupen. På de diplom som delas ut till åkarna kommer Lennart Samors målningar att finnas representerade.

– Det kommer att profilera Östersund. Ingen annan tävlingsort kommer att ha likadana diplom.

– Jag har fått väldigt bra respons från arrangörerna i Östersund som vill att jag även ska göra ett årligt tryck som ska säljas i samband med tävlingarna.

Lennart Samor ser möjligheten att nå ut till en internationell publik genom att ställa ut under världscupen.

– Folk från hela världen kommer hit och tittar. Jag når en publik som jag annars inte skulle ha möjlighet att nå. Jag hoppas på att mina målningar ska bidra till att färga vistelsen i Östersund positivt, menar Lennart Samor.