Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sämsta resultatet för Norrskog

Skogsägarföreningen Norrskog gjorde sitt sämsta resultat någonsin förra året.
Förlusten för koncernen blev hela 279 miljoner kronor.

Detta kan jämföras med rekordåret 2007 då vinsten var 172 miljoner kronor.

– För skogsägarna var 2008 ett bra år med höga virkespriser men föreningens och industrins ekonomi har påverkats mycket av finanskrisen och konjunkturnedgången, säger Norrskogs vd Nils Nilsson.

Av förlusten är 143 miljoner kronor aktier och andra finansiella placeringar som tappat i värde.

– Det här är pengar vi kan få igen när aktiemarknaden återhämtar sig. Också vid krisen kring år 2000 fick vi skriva ned värdet ordentligt men på tre år hade vi fått pengarna åter, säger Nils Nilsson.

Norrskogs industrier gick med 153 miljoner kronor i förlust förra året.

70 miljoner av förlusten är under året inköpt skog som än inte avverkats och som vid årsskiftet hade ett helt annat värde än vid inköpet.

Norrskog räknar med att också 2009 blir ett tufft år.

– Vi har budgeterat med ett underskott och gör allt för att minska våra kostnader. Ockesågen är nedlagd, vid begränsar uttaget i skogen och tyvärr har vi tvingats varsla sex personer av vår fältpersonal. Ändå tror vi på framtiden och vi har rejäla reserver. Det här året och nästa ska vi klara utan problem, säger Nils Nilsson.