Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samtal med Jörgen Appelgren, Junilistan

I avsnitt sju av podden "Prat om politik" träffar Per Arnsäter Junilistans partiledare Jörgen Appelgren. Han är partiledare och förstenamn på Junilistans EU-lista.

Junilistan är ett tvärpolitiskt, EU-kritiskt parti, med såväl moderater som socialdemokrater som medlemmar. Partiet skrällde i EU-valet 2004 och fick tre mandat i EU-parlamentet. Men 2009 åkte Junilistan ut. Frågan är varför? Och vad vill Jörgen Appelgren och Junilistan göra i Bryssel den här gången?

Jörgen Appelgren berättar att han vill omförhandla EU-medlemskapet. Han vill se ett EU som har betydligt mindre makt än i dag. Han är i grunden socialdemokrat men när han nu kandiderar för Junilistan får han inte vara det längre, något han inte verkar sörja allt för mycket. Jörgen Appelgren tycker att många svenska EU-parlamentariker sviker sina väljare hemma i Sverige eftersom de sitter i partigrupper som arbetar för mer makt till EU. Men Jörgen Appelgren har inget rakt svar på vilken partigrupp som Junilistan ska höra till om partiet kommer in i EU-parlamentet. Det är däremot klart att de inte kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna säger han.

Intervjun gjordes den 4 april i Stockholm. Här kan du lyssna direkt på hela samtalet.

Om du vill lyssna direkt i mobilen kan du ladda ner "ÖP i ditt öra" i Itunes. Använder du inte Itunes? Lägg in den här adressen i valfritt poddradioprogram: http://feeds.feedburner.com/opidittora

Här och i mobilen finns även tidigare avsnitt:

Samtal med Sara Chi och Helena Åsasdotter Jönsson, Feministiskt Initiativ

Samtal med Jens Nilsson, Socialdemokraterna

Samtal med Hanna Wagenius, Centerpartiet

Samtal med Björn Lindgren, Miljöpartiet

Samtal med Kalle Olsson, Socialdemokraterna

Samtal med Marie Stensby, Sverigedemokraterna

Vem skulle du vilja lyssna på nästa gång? Hör av dig med förslag till per.arnsater@op.se eller kicki.gustafsson@op.se