Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samuel ville ha sin egen konst på väggarna

/
  • Samuel Fider, konstnär från Järpen.
  • 27-åriga Samuel Fider började sin konstnärsbana när han bestämde sig för att måla sin egen konst att ha på väggarna. Just nu kan hans verk skådas på Konsthuset i Åre.Den första målarfärgen Samuel Fider köpte var oljefärg från Rusta. I dag målar han helst i akryl, och färgerna köper han numera från specialiserade butiker på nätet.
  • Samuel Fider framför en av sina tavlor som hänger hemma i vardagsrummet. Vad den handlar om vill han helst inte prata om, han vill att betraktaren gör sig sin egen tolkning. ÖP:s fotograf Olof Sjödin är dock snabb med en förklaring av tavlan.– Det ser du väl, det är två kvinnor som sitter och pratar om livet.27-åriga Samuel Fider började sin konstnärsbana när han bestämde sig för att måla sin egen konst att ha på väggarna. Just nu kan hans verk skådas på Konsthuset i Åre.
  • Penslar i olika storlekar behövs när man målar. Likaså små plastkoppar att blanda färgen i.

Annons

Ateljén består av ett halvt rum som redan från början är pyttelitet. Ena väggen är täckt av två stora fasttejpade målardukar, den motsatta väggen är upptagen av ett skrivbord med en dator på.

Vid sidan av målardukarna står penslar i burkar och diverse färger står uppradade på ett litet bord. Ett vinglas med rester av rödvin får också plats, sen börjar det bli trångt.

skapar sin konst medan musik strömmar ur datorhögtalarna. Just nu arbetar han på två verk samtidigt. På den ena duken har Samuel Fider skrivit en massa ord med tuschpenna och siffran sju återkommer flera gånger. Han har svårt att förklara tanken bakom den.

– Det handlar kanske mycket om det här med arbete, säger han och påbörjar många meningar innan han hittar en hel:

– Man lever ju inte för att jobba, utan man jobbar för att leva.

konstnärsbana började för ungefär 9 år sedan, då han var 18 år. Han ville ha konst på väggarna, men hade inte råd att köpa det han ville ha. Så han bestämde sig för att skapa sin egen konst, köpte ett billigt set på Rusta och började måla.

– Det gick bra och jag började inse att det var bra mycket roligare än jag trott att det skulle vara.

Hobbyn ledde till en tvåårig utbildning på konstskola. Sedan dess har det blivit till några utställningar, just nu går hans verk att beskåda på Konsthuset i Åre. Några tavlor står också ihoprullade i ateljén, andra är bortskänkta till vänner och familj. Sammantaget har det inte blivit så jättemånga tavlor gjorda under åren.

för mig att måla, även fast det inte ser ut som det.

– Jag målar, sedan får det står ett tag och jag gör något annat. Sedan går jag tillbaka och målar lite till, berättar han.

Varje Samuel Fider-tavla består av många lager färg, förklarar han, men när den väl hamnar på väggen så får det vara nog.

flyttade Samuel Fider och hans fru till Jämtland och Mörsil. Han är född i Borlänge och uppvuxen i Mora. I dag bor den lilla familjen i centrala Järpen där Simon Fider jobbar på Norrmontage och som deltidsbrandman.

ÖP:s konstrecensent Leif Öhr skrev för några veckor sedan om Samuel Fiders utställning i Åre och så här säger han bland annat i texten: ”Det är delvis ett mycket bra måleri där färgplanen (engelskt rött, svart och vitt återkommer) står vackert mot varandra, i väl avvägda förhållanden. Det gäller exempelvis en ganska stor målning med titeln ”Moder Vin”. Så är det när det är som bäst.”

Hans Post, lovordar Samuel Fider och har avsatt ett helt rum bara till hans målningar. Själv säger Samuel Fider så här om den fina kritiken:

– Det är jättekul så klart. Det tråkiga är bara att det inte är någon som köper tavlorna.

En tavla av honom kostar mellan 5 000–15 000 kronor.

– Jag vill gärna sätta lägre priser, men eftersom det tar så lång tid att göra dem så vore det dumt att ta betalt bara för tiden.

eller bilder av Åreskutan för att locka köpare känns inte aktuellt, menar Samuel Fider.

– Mitt syfte är absolut inte att bara sälja grejerna, det finns inget kommersiellt med det. Men det vore skönt att bli av med dem.

Mer läsning

Annons