Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandal (S) om kvalitetstid

– Hon låter desillusionerad.

Det säger Björn Sandal (S), ledande politiker i barn- och utbildningsfrågor i Östersunds kommun.

Vad tycker du om det Maud Andersson säger om förskolan?

– Det finns både hög- och lågvattenmärken i hennes resonemang. Förskolan har ju förändrats över lång tid från att ha varit omsorg och dagis utan något strukturerat pedagogiskt tänk till vad det är i dag när föräldrar kräver mer och mer av verksamheten. Hon har en gammal bild av något som inte stämmer. Men jag tycker också att hon tar upp bra frågor, som hur mycket tid barnen ska få ta i vårt privatliv. Varför skaffar man barn? För att samhället ska ta hand om dem?

Är du förvånad över att artikeln har blivit så läst och delad?

– Nej, det är bra när människor börjar fundera över rollen som förskola och föräldrar har. Det har ju pratats mycket kring curlingföräldrar också så när diskussionerna sammanfaller är det jättebra.

Tycker du att hon svär i kyrkan?

– Nej, det är en viktig pedagogisk diskussion men det hon säger har politiska förtecken som man måste bemöta. Om det finns barn som är 55 timmar på förskolan i veckan tror jag det är nödvändigt för den familjen och för det barnet. Det finns familjer som inte har förutsättningar. Det finns barn som skulle behöva mer tid i offentlig verksamhet.

Är det bra med så många små barn i en grupp på 18 barn?

– Vi vill inte knö ihop barn, vi försöker se till att det finns resurser. De flesta är där mellan 9-14 fast det har skett en ökning över tid. Det är inte 18 barn i tolv timmar, men det finns möjlighet för verksamheten att organisera sig i större och mindre grupper. Man kan ha ett ålderstänk, det går inom ramen för förskolan.