Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandell i våldsam krasch

Patrik Sandell och Emil Axelsson voltade av vägen under första tävlingsdagen av Portugals VM-rally.
– Vi hade gjort en miss i noterna, säg­er Patrik efter olyckan.

Det blev en våldsamt dramatisk avslutning på den första tävlingsdagen i Portugal för Patrik Sandell och hans co-driver Emil Axelsson. I slutet av specialsträcka två körde de av vägen i 130 km/h och voltade flera varv.

– Vi hade gjort en miss i noterna. Det var en väldigt snabb kurvkombination där vi skrivit ”håll in” för att komma i rätt linje in i nästa böj. Men vi borde skrivit ”håll in mycket”. Nu tappade jag linjen in i kurvan efter, och där slog vi i jordvallen, säger Patrik Sandell.

– Jag skulle tro att vi voltade fyra varv innan det tog slut mot ett träd. Som tur har vi en specialbåge i bilen som skyddar oss i såna här situationer, man sitter ungefär som i en stålbur.

– Nej, inte vad vi vet. Emil hade lite ont i huvudet och nacken efteråt och fick åka helikopter ned till startplatsen för att undersökas av läkare. Men det ska inte vara någon fara med honom.

– Faktiskt inte speciellt mycket. Adrenalinet pumpar för fullt och man är så inställd på att fortsätta tävlingen. Jag bad faktiskt Emil att hoppa ur direkt för att se om vi hade fyra hjul kvar på bilen.

Det hade faktiskt Skodan, men Red Bull-stallet befarade i går kväll att motorn var skadad och det blir därför ingen omstart. Möjligheten fanns annars att starta om i rallyt i dag med ett tillägg á fem minuter per oavslutad sträcka, det vill säga en halvtimme efter tätbilarna.

– Jag är verkligen ledsen för hela teamets skull. Planen var att inte ta några onödiga risker och vi körde med marginaler när det hände. Men jag får ta på mig det här, säger Sandell.

– Ja, du ... i tävlingssammanhang var det nog i Härnösand 2002, tror jag. Så det är en bra bit mellan de riktigt rejäla vurporna. Förhoppningsvis dröjer det lika länge tills nästa gång, säger Patrik Sandell.

Hirvonen leder efter gårdagen 15 sekunder före Dani Sordo, Spanien. Fransmannen Sebastian Loeb, som vunnit de tre inledande VM-rallyna, är tre sekunder efter Sordo. På fjärde plats återfinns Marcus Grönholm, Finland, som efter 18 månaders frånvaro åter satt i en rallybil. Grönholm, som vann VM 2000 och 2002, gör dock en kortvarig comeback – kör på skoj bara rallyt i Portugal. (zport.se/TT)