Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandell laddar på två hjul

Patrik Sandell laddar på två hjul med spanska Andalucia Bike Race inför sin andra säsong i Global Rallycross.

– Jag måste ha en morot och försöker alltid hitta nya vägar och det här låg helt rätt i tid, säger Sandell.

Andalucia Bike Race som startar på söndag i staden Jaén och går i mål i Córdoba är en mountainbike tävling som sträcker sig över sex dagar, 400 kilometer och 9745 höjdmeter.

Det är en teamtävling och Patrik har sällskap med Mattias Larsson.

– Vi körde en genomkörare förra helgen runt Bydalen på totalt 8,5 mil och det kändes jäkligt bra. Det här ser vi både som ett äventyr och en riktig utmaning.

Patrik och Mattias får sällskap med ytterligare 715 anmälda team i en tävling där man aldrig får komma för långt ifrån varandra och måste passera mållinjen tillsammans på varje etapp.

Som rallyförare har Patrik alltid haft ett extra gott öga till fysträning med mountainbike i terräng.

– Träningsmässigt passar MTB ypperligt ihop med bilkörning. I båda fallen är balansen oerhört viktig och när man tränar på en mountainbike i terräng så måste man hela tiden tänka och göra rätt vägval, precis som när man sitter bakom ratten.

Fysträningen har naturligtvis alltid varit en ytterst viktig del i Patrisk förberedelser inför varje säsong.

– Jag snittar fyra pass i veckan där jag kombinerar kondition, styrka och balans, berättar Patrik som efter kraftmätningen i Andalusiska bergen ska börja fokusera på den kommande säsongen i Global Rallycross med svenska Team Olsbergs SME.

Fjolåret handlade mest om att se och lära, även för en rutinerad förare som Patrik Sandell.

– Med facit i hand så hade jag absolut en bra säsong där jag lärde mig väldig mycket. Det var faktiskt svårare än jag trodde. Ungefär som att gå från en femmil till sprint.

Vad är den stora skillnaden mellan rallycross på den här nivån och det du gjort tidigare?

– Det är mycket tuffare och hundra procent fulspel. Men nu känner jag att jag är bra förberedd och med i matchen igen.

Har du någon uppfattning om konkurrensen i år jämfört med ifjol?

– Jag tror att den blir hårdare och hårdare för varje år. Det är det här som nästan alla förare vill göra just nu och det känns som att jag klev in i helt rätt tid.

Patrik är en av tio förare i Team Olsbergs SME som tävlar med tre bilar i Supercar klassen. Han är också tillsammans med 21-åriga finländaren Joni Wiman en av teamets två fabriksförare som kommer att köra samtliga tio tävlingar med start på Barbados 18 maj och avslut i Las Vegas i början av november.

De första testerna inleds i början av mars i Frankrike.

– Det mesta av testandet kommer att genomföras i Europa, slutar Patrik Sandell.